ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέοι ανησυχούν για το κλίμα

Θεωρούν το μέλλον τρομακτικό και πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη

Οι νέοι ανησυχούν για το κλίμα

Μια νέα, παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει το άγχος που διακατέχει τους νέους για την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα διεξήχθη σε δέκα χώρες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ σε συνεργασία με ακόμη πέντε πανεπιστήμια και ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους της, με απαντήσεις από 10.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών. Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν το 60% των νέων ανέφεραν ότι νιώθουν πολύ ή εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με το κλίμα. Το 45% των ερωτηθέντων είπαν ότι τα συναισθήματα για το κλίμα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν το μέλλον τρομακτικό και πάνω από το 56% πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να καταστραφεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kantar στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Φινλανδία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Νιγηρία. Σύμφωνα με αυτήν, πολλοί νέοι θεωρούν πως δεν έχουν κανένα μέλλον μπροστά τους και πως οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Πολλοί νιώθουν προδομένοι, αγνοημένοι και παρατημένοι από τους ενήλικες – πολιτικούς και μη. Οι συγγραφείς της μελέτης, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Lancet Planetary Health, αναφέρουν πως οι νέοι έχουν μπερδευτεί από την αποτυχία των κυβερνήσεων και ότι οι περιβαλλοντικοί φόβοι «επηρεάζουν βαθιά έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων». Οι νέοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τους φόβους για το κλίμα επειδή αναπτύσσονται ψυχολογικά, κοινωνικά και σωματικά.

Το χρόνιο άγχος για την κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών και σωματικών προβλημάτων και αν επιδεινωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ακολουθήσουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. «Αυτό δείχνει ότι το οικολογικό άγχος δεν αφορά μόνο την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την αδράνεια της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή. Οι νέοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από τις κυβερνήσεις», δήλωσε στο BBC η συγγραφέας της μελέτης Καρολάιν Χίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ. «Δεν μετράμε μόνο το πώς αισθάνονται, αλλά τι σκέφτονται. Τέσσερις στους δέκα διστάζουν να κάνουν παιδιά». 

Κατά τη μελέτη, τα επίπεδα άγχους φαίνεται να είναι μεγαλύτερα σε χώρες όπου οι κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα θεωρούνται οι πιο αδύναμες – συγκεκριμένα αναφέρεται σε περιοχές του Νότου. Το πιο «ανήσυχο» έθνος ήταν η Πορτογαλία, η οποία έχει δει επανειλημμένως πυρκαγιές. «Είναι λογικό για τους νέους να είναι ανήσυχοι. Δεν διαβάζουν μόνο για την κλιματική αλλαγή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την παρακολουθούν να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους», δήλωσε ο Τομ Μπερκ από το ανεξάρτητο ευρωπαϊκό επιστημονικό επιτελείο για το κλίμα e3g. Οι συγγραφείς πιστεύουν πως η αποτυχία των κυβερνήσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οριστεί ως βάναυση με βάση τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξι νέοι ήδη προσέφυγαν στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να υποστηρίξουν αυτή την υπόθεση. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν την επιστήμη και να μην αντιμετωπίζουν τους νέους που νιώθουν άγχος ως παθολογικά περιστατικά», δήλωσε η Χίκμαν.