ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρο ορόσημο: Ενας στους 500 Αμερικανούς πέθανε από Covid

Μαύρο ορόσημο: Ενας στους 500 Αμερικανούς πέθανε από Covid

Από ένα σημείο και πέρα, δεν αποτελούσε πλέον ζήτημα το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έφταναν στο «μαύρο» ορόσημο του να πεθαίνει ένας στους πεντακόσιους Αμερικανούς σε μία εβδομάδα από κορωνοϊό, αλλά το πότε θα έφταναν. Η απάντηση; Χρειάστηκαν μόλις 19 μήνες.

Με δεδομένα το ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό και τον πληθυσμό της χώρας, «είμαστε στο σημείο που προβλέπαμε ότι θα βρισκόμασταν αν η μόλυνση εξαπλώνονταν ανεξέλεγκτα» σημειώνει ο Τζέφρι Κλάουσνερ, καθηγητής στην ιατρική σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Θυμηθείτε ότι στην αρχή, για την οποία δεν ακούμε πλεον, μιλούσαμε μόνο για την ισοπέδωση της καμπύλης».

Η ιδέα, όπως σημειώνει, ήταν να αποτραπεί η «ανθρωπιστική καταστροφή» που καταγράφηκε στη Νέα Υόρκη, όπου οι σειρήνες ασθενοφόρων ήταν ένας… μόνιμος ήχος, τα νοσοκομεία είχαν πλημμυρίσει από ασθενείς και τα νεκροτομεία χρειάζονταν κινητές μονάδες προκειμένου να διαχειριστούν τους νεκρούς.

Στόχος της χρήσης μάσκας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού των συναθροίσεων ήταν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο που θα τον εξαλείψει. Τα εμβόλια είναι εδώ, ωστόσο δεν έχει χτιστεί τείχος ανοσίας και ο θρίαμβος της επιστήμης «θαμπώνει» καθώς ο υψηλός αριθμός θανάτων και νοσηλευομένων παραμένουν. Το αποτέλεσμα; Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα ξεπέρασε τους 663.000 αυτήν την εβδομάδα, που σημαίνει ότι περίπου 1 στους 500 Αμερικανούς πέθανε από κορωνοϊό.

Μαύρο ορόσημο: Ενας στους 500 Αμερικανούς πέθανε από Covid-1

Αν και τα άτομα άνω των 85 ετών αποτελούν μόνο το 2% του πληθυσμού, αγγίζουν το 25% του συνολικού αριθμού των νεκρών. Ένας στους 35 ανθρώπους ηλικίας 85 και άνω πέθανε από covid, την ώρα που 1 στους 780 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 64 ετών έχασε τη ζωη του.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό αγγίζει εκείνον της ισπανικής γρίπης

Ενα βήμα προτού να ξεπεράσουν τον αριθμό των θυμάτων που είχε προκαλέσει η ισπανική γρίπη το 1918 βρίσκονται οι ΗΠΑ. Ο αριθμός των θανάτων στις 14 Σεπτεμβρίου είχε φθάσει τους 665.993, ενώ μόλις χθες οι ΗΠΑ κατέγραψαν 2.200 νέους θανάτους με τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών να κυμαίνεται στους 1.900. Ετσι, όπως σχολιάζει ο Ερικ Τόπολ, καρδιολόγος και ιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου Scripps Research Translational Institute, δεν απομένουν, στατιστικά, παρά ελάχιστες ημέρες ώστε να σπάσει το αρνητικό αυό ορόσημο

Μαύρο ορόσημο: Ενας στους 500 Αμερικανούς πέθανε από Covid-2