Ε.Ε.: Εξωστρέφεια μέσω παγκόσμιας πύλης

Ε.Ε.: Εξωστρέφεια μέσω παγκόσμιας πύλης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανταγωνισθεί την εμπορική εξάπλωση και τη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας, ενώ στρέφει την επενδυτική προσοχή της σε Αφρική και Λ. Αμερική

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την πρωτοβουλία παγκόσμια πύλη (Global Gateway) θα εγκαινιάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το πρόγραμμα «ζώνη και δρόμος», την εντατική προσπάθεια του Πεκίνου να δημιουργήσει γεωπολιτικά κρίσιμο δίκτυο έργων υποδομής και επενδύσεων στις μεταφορές, που συνδέει τους εξαγωγείς του με τις δυτικές αγορές.

«Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την παγκόσμια πύλη σε αξιόπιστο σήμα κατατεθέν –brand– για όλο τον πλανήτη», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας ομιλίας της για την κατάσταση της Ενωσης. «Δημιουργούμε συμμαχίες για την παγκόσμια πύλη με χώρες από όλο τον κόσμο. Θέλουμε επενδύσεις σε έργα υποδομής υψηλής ποιότητας, που θα συνδέουν μεταξύ τους ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν δεν απέκρυψε ότι πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάσχεση της κινεζικής, εμπορικής και γεωπολιτικής, επιρροής. Η Κίνα δέχεται επικρίσεις από τη Δύση για τη γεωστρατηγική της επέκταση και τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής εξάρτησης από το Πεκίνο, χάρη στο χρέος των κρατών της πρωτοβουλίας «ζώνη και δρόμος», που έχει προκύψει από την κατασκευή γιγάντιων και ενίοτε περιττών έργων υποδομής.

Τέλος στην εξάρτηση

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς, όχι να διαιωνίσουμε την εξάρτηση. Εχουμε αποδείξει την προθυμία μας να χρηματοδοτούμε δρόμους. Δεν είναι, όμως, λογικό η Ευρώπη να κατασκευάζει έναν τέλειο δρόμο, που συνδέει μεταξύ τους κινεζικό ορυχείο χαλκού με ένα κινεζικής ιδιοκτησίας λιμάνι», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προτεραιότητα της Ευρώπης πρέπει να είναι, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, η έναρξη συζητήσεων για δημιουργία προγραμμάτων διασύνδεσης και οικονομικής συνεργασίας με την Αφρική, κατά τη διάρκεια της περιφερειακής συνόδου κορυφής τον Φεβρουάριο. Πριν από τρεις μήνες, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν από την πρόεδρο της Κομισιόν να παρουσιάσει το όνομα, το λογότυπο του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου παγκόσμιας πύλης και να σκιαγραφήσει τις πρώτες διπλωματικές και οικονομικές του λεπτομέρειες.

Η Ενωση καλείται να στρέψει την προσοχή της προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς των κινεζικών επενδύσεων. Παρότι η Κομισιόν δεν έχει εκπονήσει ακόμη ακριβή σχέδια για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος παγκόσμια πύλη, πηγές της προεδρίας ανέφεραν στο περιοδικό Politico ότι στο πρόγραμμα θα εμπλακούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Εναλλακτική λύση

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παγκόσμια πύλη έχει ήδη εξασφαλίσει την άτυπη έγκριση της συνόδου του G7 στα μέσα Ιουνίου στην Κορνουάλη. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών –πλην της Κίνας και της Ρωσίας– συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας «δημοκρατικής εναλλακτικής λύσης» στην κινεζική πρωτοβουλία «ζώνη και δρόμος». Η Κίνα κατηγορείται ότι έθεσε «παγίδες χρέους» σε χώρες εταίρους της, όπως το Μαυροβούνιο και η Σρι Λάνκα, οι οποίες επέλεξαν να κατασκευάσουν ιδιαίτερα δαπανηρά έργα υποδομών με κινεζικά δάνεια, για να βρεθούν σε καθεστώς ουσιαστικής υποτέλειας κάτω από τα δανειακά βάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή