Ρωσία: Εκλογές με την «Ενωμένη Ρωσία» εναντίον της ενωμένης αντιπολίτευσης

Ρωσία: Εκλογές με την «Ενωμένη Ρωσία» εναντίον της ενωμένης αντιπολίτευσης

Το κόμμα-βασικός υποστηρικτής του προέδρου Πούτιν αναμένεται να επικρατήσει, αλλά με απώλειες

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάλπες άνοιξαν στη Ρωσία το πρωί της Παρασκευής για τις βουλευτικές εκλογές που για πρώτη φορά θα είναι τριήμερες λόγω κορωνοϊού. Η προεκλογική περίοδος έκλεισε την Πέμπτη, με τον πρόεδρο Πούτιν να υποχρεώνεται λόγω καραντίνας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, και την αντιπολίτευση να αναζητεί σπασμωδικά αντίδραση.

Οι εκλογές για τη Δούμα θα κορυφωθούν την Κυριακή, και οι κάθε είδους περιορισμοί που υφίστανται οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι άλλο από μια επικράτηση -έστω και με απώλειες- του κόμματος Πούτιν, που αποκαλείται «Ενωμένη Ρωσία». Ελάχιστοι άλλωστε εντός Ρωσίας έχουν ακόμη την εικόνα ότι οι εκλογές διεξάγονται με ίσους όρους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που συνέβαλε στη δημιουργία του κόμματος αλλά δεν είναι τυπικά μέλος του, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να επιλέξουν όποιον τρόπο ψηφοφορίας επιθυμούν και να συμμετάσχουν στις εκλογές, που φέτος για πρώτη φορά θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Ρωσία: Εκλογές με την «Ενωμένη Ρωσία» εναντίον της ενωμένης αντιπολίτευσης-1
Προεκλογική αφίσα του κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Δεξιά διακρίνεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: AP Photo/Dmitri Lovetsky).

«Ύψιστο νόημα των εκλογών είναι πρωτίστως η έκφραση της βούλησης του λαού της Ρωσίας ως κύρια πηγή εξουσίας, η υλοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να προσδιορίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, την οποία όλοι μας θέλουμε να δούμε κυρίαρχη και ευημερούσα», σημειώνει στο μήνυμά του ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος από την Τετάρτη βρίσκεται κατά σύσταση των γιατρών του σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης στην κατοικία του, λόγω της στενής επαφής με συνεργάτες του θετικούς στον κορωνοϊό.

Αντικυβερνητικό μέτωπο Κομμουνιστών-Ναβάλνι

Από την απέναντι πλευρά οι σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσαν την Τετάρτη τους Ρώσους να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, στο πλαίσιο της εκστρατείας για μια τακτική ψήφου που στόχο έχει να πλήξει το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας.

Η εκστρατεία του Ναβάλνι για «έξυπνη ψήφο» έχει σχεδιαστεί για να συσπειρώσει τις ψήφους αυτών που είναι αντίθετοι προς την Ενωμένη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή κατέχει τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου και κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική ζωή.

Ρωσία: Εκλογές με την «Ενωμένη Ρωσία» εναντίον της ενωμένης αντιπολίτευσης-2
Ο Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη διάρκεια πρόσφατης δίκης του (φωτ.: Associated Press)

Η πρωτοβουλία είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες μοχλούς πίεσης για τον Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή δυόμισι ετών φυλάκισης με την κατηγορία της παραβίασης όρων αποφυλάκισής του.

Το κίνημά του χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστικό» ενόψει των εκλογών και νόμος που υπεγράφη από τον πρόεδρο Πούτιν τον Ιούνιο απαγορεύει στα μέλη τέτοιων οργανώσεων να κατεβαίνουν ως υποψήφιοι.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία σιχαίνονται την Ενωμένη Ρωσία», δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόβ, σύμμαχος του Ναβάλνι, σε βίντεο που συνοδεύει τη λίστα των υποψηφίων, που σύμφωνα με τους συμμάχους του Ναβάλνι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσουν την Ενωμένη Ρωσία σε ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες. «Εξηγήστε σε όποιον δεν είναι ικανοποιημένος με το τι γίνεται στη χώρα ότι χρειάζεται να πάνε και να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές».

Το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων που στηρίζουν οι σύμμαχοι του Ναβάλνι προέρχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή κατέχει 43 από τις 450 έδρες του κοινοβουλίου. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι έχουν προτείνει υποψηφίους του Κομμουνιστικού Κόμματος σε 11 από τις 15 περιφέρειες της πρωτεύουσας.

Περιθωριοποιώντας την αντιπολίτευση

Το πλέον εξέχον στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο 60χρονος Πάβελ Γκρουντίνιν, που ήταν δεύτερος στις προεδρικές εκλογές του 2018 πίσω από τον κ. Πούτιν, δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές.

Η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τον Ιούλιο τη συμμετοχή του υποψήφιου προέδρου που μέτρησε πριν τρία χρόνια 8,5 εκατομμύρια ψήφους και θεωρείται ο επόμενος ηγέτης των Κομμουνιστών.

Η αφορμή που βρήκε η επιτροπή ήταν η τέως σύζυγος του κ. Γκρουντίνιν, η οποία κατήγγειλε κάποια ιδιοκτησία του Ρώσου επιχειρηματία στο εξωτερικό, την οποία διαψεύδουν τόσο ο ίδιος όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επιπλέον ο γιος του εντάχθηκε στο κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, με τον επιχειρηματία να κάνει λόγο για πισώπλατο μαχαίρωμα από το ίδιο του το αίμα, καταγγέλλοντας «βρώμικη τακτική γιατί δεν πρέπει να ανακατεύουμε γυναίκες και παιδιά σε κανέναν πόλεμο».

Ρωσία: Εκλογές με την «Ενωμένη Ρωσία» εναντίον της ενωμένης αντιπολίτευσης-3
O αειθαλής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ντυμένος στα κόκκινα, ηγείται για μία ακόμη προεκλογική εκστρατεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Δημοκρατίας (φωτ.: AP Photo/Alexander Zemlianichenko).

Κόμματα με ταμπέλα «ξένου πράκτορα»

Άλλη μέθοδος είναι η δυσφήμηση των αντιπολιτευομένων με την κατηγορία ότι δρουν υπέρ ξένων δυνάμεων. Πολλά μέσα ενημέρωσης και υποψήφιοι έχουν υποστεί τέτοια δυσφήμηση, που δεν περιορίζεται μόνο στις κατηγορίες από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αλλά αποτελεί θεσμοθετημένη επισήμανση πλάι στο επίσημο όνομα κάθε κόμματος.

Έτσι, όπως κατήγγειλε στο BBC την Τετάρτη ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γιάμπλοκο, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, το ενιαίο ψηφοδέλτιο με τη λίστα των κομμάτων που θα πάρουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι θα γράφει για την παράταξή του: «Γιάμπλοκο (ξένος πράκτορας)».

Προβλέψεις και δημοσκοπήσεις

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 14 κόμματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του κέντρου VTSIOM η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 48-51% και να εξασφαλίσει σε πέντε κόμματα την υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 5% για την είσοδο στη Δούμα.

Η «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να κινηθεί αισθητά πτωτικά και να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (54,2% στις εκλογές του 2016), συγκεντρώνοντας 41-44%, ενώ αισθητή άνοδος καταγράφεται για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 18-22% (έναντι 13,34% το 2016).

Το υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με τον γραφικό ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι κινείται στο 10-13% (13,14% το 2016) και ακολουθείται από τον κεντροαριστερό συνασπισμό «Δίκαιη Ρωσία-Πατριώτες-Για την Αλήθεια» (που επίσης στηρίζει τον κ. Πούτιν) με 7-9% (έναντι 6,22%), και το νεοσύστατο κόμμα «Νέοι Άνθρωποι» με 4-6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή