Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών

Περίπου 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να άρουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό.

Ορισμένες έχουν υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμένων, άλλες ωστόσο αποφάσισαν πως το μοντέλο των σκληρών περιορισμών και των lockdown δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-1
AP IMAGES

Δανία

Η Δανία είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρε όλους τους περιορισμούς. Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών, καθώς πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

Οι πολίτες της Δανίας μπορούν να επισκέπτονται κλαμπ, εστιατόρια, γυμναστήρια και κομμωτήρια χωρίς την επίδειξη ψηφιακού «πάσου», να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ χωρίς μάσκες, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-2
Η διακύμανση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη η πρώτη συναυλία από την αρχή της πανδημίας χωρίς περιορισμούς. 50.000 άνθρωποι, ο ένας δίπλα στον άλλο και χωρίς μάσκες, χόρευαν σε ξέφρενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ροκ συγκρότημα The Minds of 99 είναι το πρώτο από την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη που παίζει σε ένα στάδιο χωρίς κανέναν περιορισμό αριθμού θεατών.

«Τα εμβόλια και οι προσπάθειες όλων των πολιτών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το θεμέλιο λόγω του οποίου πορευόμαστε τόσο καλά» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάγκνους Χόινεκε, προειδοποίησε ωστόσο ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «ενεργήσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά τη λειτουργία της κοινωνίας».

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-3
Reuters

Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τον Ιούνιο πως θα διαχειριστεί τις εξάρσεις του ιού με αύξηση των εμβολιασμών και έλεγχο των νοσηλειών, αντί να επιβάλει περιορισμούς στη ζωή των πολιτών. «Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 ενδέχεται να μη φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ζούμε κανονικά με τον ιό στη μέση» υπογράμμιζαν οι επικεφαλής επιδημιολόγοι τον Ιούνιο.

Τον Αύγουστο, οι Αρχές κατάργησαν κάποιους περιορισμούς, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα» βάζει τα σχεδία για περαιτέρω χαλάρωση στο συρτάρι. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση των τεστ σε εργαζομένους υψηλού κινδύνου.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-4
Η διακύμανση των κρουσμάτων.

Την Τρίτη, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τα περισσότερα κρούσματα του τελευταίου έτους, με χαμηλό ωστόσο αριθμό νοσηλευόμενων σε κρίσιμη κατάσταση. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών παγκοσμίως, καθώς το 81% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-5
AP IMAGES

 

Ταϊλάνδη

Μέσα στον ερχόμενο μήνα, η Ταϊλάνδη σκοπεύει να ανοίξει την Μπανγκόκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσδώσει δυναμική στην τουριστική βιομηχανία, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού και εφόσον περάσουν και τα απαραίτητα τεστ, θα επιτρέπεται να επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και περιοχές όπως η Πατάγια και η Χούα Χιν. Το Πουκέτ άνοιξε την 1η Ιουλίου χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους τουρίστες.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-6
H διακύμανση των κρουσμάτων.

Η χώρα μπόρεσε να περιορίσει τη μετάδοση πέρυσι εξαιτίας των σκληρών περιορισμών, φέτος όμως οι αριθμοί αυξάνονται. Τα ποσοστά εμβολιασμών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, καθώς μόλις το 18% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 21% μερικώς.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-7
AP IMAGES

Νότιος Αφρική

Η χώρα έχει ανακοινώσει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων. Η χρονική διάρκεια της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας μειώθηκε σημαντικά, το όριο για τις συναθροίσεις αυξήθηκε, ενώ μειώθηκαν και οι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-8
H διακύμανση των κρουσμάτων.

Τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά από την επέλαση της πανδημίας, ωστόσο οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον στη διάθεσή της αρκετά εμβόλια ώστε να καλύψουν τον ενήλικο πληθυσμό. Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής τόνισε την Κυριακή πως το τρίτο κύμα δεν έχει τελειώσει και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην προ πανδημίας εποχή.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-9
Reuters

Χιλή

Η Χιλή κατέστη παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την επιτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, το 87% των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν το έχουν πραγματοποιήσει. Η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους. Επίσης, οι Αρχές άναψαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας άνω των έξι ετών.

Κορωνοϊός: Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό – Το παράδειγμα 5 χωρών-10
Η διακύμανση των κρουσμάτων.

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν για ξένους τουρίστες από την 1η Οκτωβρίου, όποτε και ξεκινά η χειμερινή σεζόν του Νοτίου ημισφαιρίου. Οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

«Το άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους τουρίστες αποτελεί σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Τουρισμού.

Με πληροφορίες από CNN 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή