Αφγανιστάν: Παραιτήθηκε η Ολλανδή ΥΠΕΞ λόγω της αποτυχημένης εκκένωσης

Αφγανιστάν: Παραιτήθηκε η Ολλανδή ΥΠΕΞ λόγω της αποτυχημένης εκκένωσης

Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Κάαγκ δεν διαχειρίστηκε επαρκώς τη διαδικασία εκκένωσης προσφύγων από το Αφγανιστάν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ παραιτήθηκε σήμερα Πέμπτη, αφότου η πλειοψηφία του κοινοβουλίου δήλωσε ότι δεν διαχειρίστηκε επαρκώς τη διαδικασία εκκένωσης προσφύγων από το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα. 

Μέλη του κοινοβουλίου από όλο το πολιτικό φάσμα δήλωσαν ότι η Κάαγκ φέρει την ευθύνη για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στην επικράτηση των Ταλιμπάν καθώς και για την αποτυχία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για το ασφαλές πέρασμα χιλιάδων Αφγανών, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιούνται άσυλο στις Κάτω Χώρες. 

Ολλανδικά στρατιωτικά αεροπλάνα βοήθησαν στην εκκένωση 2.100 ανθρώπων από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, και περίπου οι 1.700 από αυτούς είχαν ως τελικό προορισμό τους τις Κάτω Χώρες.

Ωστόσο, εκατοντάδες Ολλανδοί υπήκοοι, πολλοί εκ των οποίων Αφγανικής καταγωγής, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός Αφγανών που εργάζονταν σε στρατιωτικές αποστολές, μέσα ενημέρωσης ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο. 

Η Κάαγκ είναι πρώην διπλωμάτης, η οποία έχει εργαστεί ως ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο κατά την περίοδο 2015 – 2017, και πριν από αυτό ηγήθηκε ομάδας του Οργανισμού η οποία επέβλεπε την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. 

Το φιλελεύθερο-κεντρώο κόμμα D66, του οποίου είναι μέλος, ήταν ένας από τους κύριους νικητές στις γενικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, αλλά οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης παραμένουν άκαρπες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή