Μέρκελ – Μακρόν: Το τελευταίο «τανγκό» στο Παρίσι

Μέρκελ – Μακρόν: Το τελευταίο «τανγκό» στο Παρίσι

Η Μέρκελ πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας έτσι τα 16 χρόνια θητείας της

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τελευταία φορά πριν το τέλος της θητείας της, σηματοδοτώντας το τέλος μιας συνεργασίας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Η Μέρκελ πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας έτσι τα 16 χρόνια θητείας της κατά τα οποία συνεργάστηκε με τέσσερις διαφορετικούς Γάλλους ηγέτες, ξεκινώντας με τον Ζακ Σιράκ. 

Ο Μακρόν, που είναι 24 χρόνια μικρότερός της, δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για την πολιτική μακροβιότητα της Μέρκελ, αλλά μερικές φορές η ωμότητα του λόγου του και ο ακτιβισμός του υπέρ της Ευρώπης ήρθαν σε αντίθεση με την πιο συγκρατημένη προσέγγιση της Γερμανίδας καγκελαρίου. 

Το 2019, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου στις σχέσεις τους, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι δυο τους «μάχονταν ο ένας τον άλλον» και ότι είχαν «διαφορές σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία τους», κάτι που οδήγησε τον Μακρόν στο να δηλώσει ότι πιστεύει στην «παραγωγική αντιπαράθεση».

«Έχουν πολύ διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ρομπινέτ – Μποργκομάνο, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τη Γερμανία, από το γαλλικό Ινστιτούτο Montaigne.

«Η καγκελάριος είναι ένας άνθρωπος που παίρνει τον χρόνο του, πάντοτε αναζητά συμβιβασμούς, ενώ ο πρόεδρος είναι δριμύς και έτοιμος να κάνει θαρραλέες δηλώσεις σχετικά με προβλήματα που αισθάνεται ότι αγνοούνται», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ωστόσο, οι αναλυτές ζητημάτων που αφορούν την Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι δυο τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσει μια απολύτως αποτελεσματική εκδοχή της μυθικής «Φραγκο-Γερμανικής» κινητήριας δύναμης  που οδηγεί το μπλοκ των 27 κρατών. 

«Παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, η συνεργασία τους έχει λειτουργήσει καλά», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουελ Τοκάρσκι από το γερμανικό ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ζητημάτων Ασφαλείας στο Βερολίνο. 

Καθώς μιλούσαν σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Ελιζέ, ήταν όλο χαμόγελα και γοητεία. Η Μέρκελ απαντούσε στα «Αγαπητή μου Άγκελα» του Μακρόν, κι εκείνος απαντούσε στα «Αγαπητέ μου Εμανουέλ» της Μέρκελ. 

Τι συζητήθηκε

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ και ο Μακρόν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, εωσότου συγκροτηθεί μια νέα γερμανική κυβέρνηση, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια.

«Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης, η κυρία καγκελάριος, η αγαπητή Άγγελα Μέρκελ, και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χέρι χέρι σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία επιδιώκουμε να δώσουμε γαλλο-γερμανικές λύσεις, όπως κάναμε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στα σκαλιά του Ελιζέ, πριν από ένα δείπνο εργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Συζητήσαμε επίσης ότι θέλουμε να κάνουμε τα πάντα δυνατά, από τη γερμανική πλευρά, προκειμένου να μην «παγώσουν» οι αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

Η Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που κυμαίνονται από το Αφγανιστάν και τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές αερίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τους υποψηφίους για την καγκελαρία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Γερμανία στο μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη εβδομάδα και τους ζήτησε να εξηγήσουν τα πιθανά σενάρια για έναν συνασπισμό στη Γερμανία και πώς οι ίδιοι βλέπουν να εξελίσσονται οι εκλογές, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Ένας σύμβουλος του Ελιζέ είπε πως η συνάντηση με τη Μέρκελ, η τελευταία πριν από τις εκλογές, δεν ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο. Θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία για αυτό στο Παρίσι, αργότερα, σύμφωνα με τον σύμβουλο, που πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες ελπίζουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά σε θέματα, όπως η μετανάστευση με φόντο την αφγανική κρίση.

Πηγή: AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή