Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα υιοθετούν χώρες της Ε.Ε.

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα υιοθετούν χώρες της Ε.Ε.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ επιβάλλει η Ιταλία σε όσους δεν φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στην εργασία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 3.000 αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων μελών του υγειονομικού προσωπικού προχώρησε χθες η Γαλλία, έπειτα από την έναρξη της ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για εργαζομένους του κλάδου. Την είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν, τονίζοντας επίσης πως πέρα από την επιβολή αναστολών υπήρξαν και δεκάδες παραιτήσεις. «Μιλάμε για συνολικά 2,7 εκατομμύρια εργαζομένους», τόνισε ο υπουργός Υγείας, καθησυχάζοντας τους Γάλλους πολίτες πως το επίπεδο υπηρεσιών υγείας δεν θα επηρεαστεί και ότι οι περισσότερες αναστολές είναι προσωρινές και αφορούν κυρίως το βοηθητικό ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα, η Ιταλία αναμένεται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή πρόσφατου τεστ (μοριακού ή rapid) υποχρεωτικό για όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους. Νέο διάταγμα, που εγκρίθηκε χθες από την ιταλική κυβέρνηση, θα απαιτεί από τους υπαλλήλους σε όλους τους χώρους εργασίας να επιδεικνύουν αποδείξεις εμβολιασμού, τεστ ή ανάρρωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος «πράσινου πάσου», με το μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να απολύσει υπαλλήλους που αρνούνται να φέρουν το «πράσινο πιστοποιητικό», επιβάλλοντας αντ’ αυτού πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ και, εν συνεχεία, πενθήμερη αναστολή από την εργασία. ​​​​​​

Και στην Ολλανδία

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή πιστοποίησης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς η Ολλανδία ετοιμάζεται να εφαρμόσει από τις 25 Σεπτεμβρίου νόμο που θα ζητεί την επίδειξη του «πράσινου πάσου» για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή