Αϊτή: Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει συνωμοσία, απέπεμψε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον επικεφαλής της εισαγγελίας

Αϊτή: Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει συνωμοσία, απέπεμψε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον επικεφαλής της εισαγγελίας

Μετά το αίτημα του επικεφαλής της εισαγγελίας του Πορτ-ο- Πρενς να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κατήγγειλε «μια συνωμοσία» που έχει «πολιτικά κίνητρα», μετά το αίτημα του επικεφαλής της εισαγγελίας του Πορτ-ο- Πρενς να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αϊτής κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης «τη συνωμοσία που οργανώθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο γύρω από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έγιναν το βράδυ της επαίσχυντης δολοφονίας του προέδρου».

Ο εισαγγελέας του Πορτ-ο-Πρενς, Μπεντ-Φορ Κλοντ, ζήτησε την Τρίτη από τον δικαστή που ερευνά τη δολοφονία του Μοΐζ να ασκήσει δίωξη στον Ανρί, λόγω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που φέρεται ότι είχε με έναν από τους βασικούς υπόπτους.

Το πρόσωπο αυτό, ο Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό, πρώην στέλεχος της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς, βρισκόταν στη συνοικία όπου βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του Ζοβενέλ Μοΐζ όταν μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στις 4.03 και στις 4.20 τη νύχτα της δολοφονίας.

Ο Μπεντ-Φορ Κλοντ ζήτησε επίσης να απαγορευτεί η έξοδος του Αριέλ Ανρί από τη χώρα «λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Μοΐζ δολοφονήθηκε τη νύχτα της 7ης Ιουλίου από ένοπλους κομάντο μέσα στο σπίτι του, στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Ανρί απέπεμψε τον εισαγγελέα επικαλούμενος «ένα σοβαρό διοικητικό σφάλμα».

Εξάλλου, την Τετάρτη ο Ανρί απέπεμψε και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ροκφέλερ Βενσάν, δίνοντας τον έλεγχο του υπουργείου στον υπουργό Εσωτερικών Λιστ Κιτέλ. Ένδειξη της έντασης που υπάρχει στην κυβέρνηση ήταν και η αντικατάσταση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ανρί εξήγησε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι «είναι δύσκολο σήμερα να διευκρινίσουμε τα ονόματα όλων όσοι με έχουν καλέσει, να εξετάσουμε τη φύση της συνομιλίας μας».

Ο Ανρί, που είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Μοΐζ λιγότερες από 48 ώρες προτού δολοφονηθεί, πρόσθεσε ότι «συνομιλίες με πρόσωπα τα οποία βαρύνουν κατηγορίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για να ενοχοποιηθεί κάποιος».

«Τα πολιτικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν σε κανέναν ούτε σε καμία ομάδα ατόμων να κάνουν σοβαρά υπονοούμενα ή ακόμη λιγότερο να προσπαθήσουν να παραδώσουν κάποιον στο λαϊκό δικαστήριο χωρίς να ενδιαφερθούν να μάθουν αν όντως έχουν κάποια ευθύνη για τις ενέργειες που ερευνώνται», τόνισε.

Σαράντα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων 18 Κολομβιανοί και δύο Αμερικανοί με καταγωγή από την Αϊτή, έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία που διαπράχθηκε στο σπίτι του Μοΐζ χωρίς να υπάρξει τραυματισμός κάποιου μέλους της φρουράς του.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή