Γερμανία: Ο Λάσετ «κόπηκε» στο τεστ που έβαλαν δύο εντεκάχρονα

Γερμανία: Ο Λάσετ «κόπηκε» στο τεστ που έβαλαν δύο εντεκάχρονα

Τον υποψήφιο καγκελάριο «στρίμωξε» με τις ερωτήσεις της για την περιβαλλοντική πολιτική και νεαρή ακτιβίστρια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. O υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία της Γερμανίας, Αρμιν Λάσετ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αμείλικτες ερωτήσεις παιδιών και νέων σε δύο διαδοχικές τηλεοπτικές εκδηλώσεις, που δεν βελτίωσαν τις προοπτικές κατάκτησης του ύπατου αξιώματος στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η εικόνα «συμπαθητικού θείου» που καλλιέργησε ο Λάσετ στη συνομιλία με δύο εντεκάχρονα, τον Ρόμεο και την Παουλίνε, διαλύθηκε όταν τα παιδιά επέμεναν ξανά και ξανά στις ερωτήσεις τους, μέχρι να λάβουν απάντηση, εκνευρίζοντας τον 60χρονο υποψήφιο. 

Οι ερωτήσεις που δυσκόλεψαν τον επικεφαλής της CDU αφορούσαν τη συμπερίληψη του θεωρούμενου ως ακροδεξιού Χανς Γκέοργκ Μάασεν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στη Θουριγγία. «Τι του βρίσκετε;», προσπάθησε να μάθει, με διάφορους τρόπους, η Παουλίνε, ενώ ο Λάσετ απαντούσε με ερωτήσεις όπως «εσείς πού τον ξέρετε;» κτλ. Με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε ο υποψήφιος καγκελάριος να ξεφύγει από την απορία γιατί ήταν αντίθετος στους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου. «Το διάβασα στο Spiegel», απάντησε ο Ρόμεο στην ερώτηση «κι εσύ πού ξέρεις τι είχα δηλώσει τότε;» στην οποία κατέφυγε ο Λάσετ, όταν η πρώτη γραμμή άμυνας («δεν ήμουν στην ψηφοφορία») κατέρρευσε. «Α, διαβάζεις το περιοδικό, μπράβο», ήταν η αμήχανη απάντηση. «Οχι, το γκουγκλάρισα» αντιγύρισε ο μικρός. Τα παιδιά ρώτησαν επίσης τον Λάσετ αν πλούτισαν κάποιοι στο κόμμα του πουλώντας μάσκες για τον κορωνοϊό και εκείνος απάντησε «ναι, κάποιοι. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν μερικοί που επωφελούνται». «Ναι, αλήθεια; Ποιοι;» ρώτησαν τα παιδιά, χωρίς να πάρουν απάντηση.  

Την επόμενη ημέρα στο στούντιο του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, ο υποψήφιος καγκελάριος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις του κοινού. Ο Λάσετ είπε ότι η Γερμανία πρέπει να λάβει ταχύτατα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Μια νεαρή ακτιβίστρια τον ρώτησε, με φωνή που έτρεμε από θυμό, για ποιο λόγο τότε απομάκρυνε με παράνομο τρόπο (υπάρχει δικαστική καταδίκη) τους ακτιβιστές που προστάτευαν το δάσος Χάμπαχ από την επέκταση λιγνιτωρυχείου, γιατί εμποδίζει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και γιατί έθεσε σε λειτουργία το 2020 μια νέα λιγνιτική μονάδα. «Προσέξτε καλά», της απάντησε κουνώντας το δάκτυλο. «Και τα τρία αυτά δεν ισχύουν». Ισως όμως η ερώτηση που τον δυσκόλεψε περισσότερο αφορούσε το γιατί δεν κάνει ένα βήμα πίσω, εφόσον δηλώνει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το καλό της Γερμανίας.

Πάντως, μια ευχάριστη είδηση για τον Λάσετ είναι ότι το κόμμα του κατέκτησε και πάλι την πρωθυπουργία του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή