Η Τουρκία επεκτείνει το τείχος με το Ιράν

Η Τουρκία επεκτείνει το τείχος με το Ιράν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Επιπλέον 242 χιλιόμετρα προσθέτει η Αγκυρα στο τείχος ασφαλείας της κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν στην επαρχία Βαν, σε μια προσπάθεια περιστολής του αναμενόμενου προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Θα επιμηκύνουμε το τείχος κατά ακόμη 242 χιλιόμετρα, πέρα από τα 221 χλμ. που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στα ανατολικά μας σύνορα με το Ιράν. Το συνοριακό μας τείχος με το Ιράν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Σοϊλού την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης της επιτροπής μεταναστευτικών θεμάτων.

Η Τουρκία εγκαινίασε την κατασκευή του τείχους ασφαλείας στην επαρχία Ιγκντίρ της Ανατολικής Τουρκίας το 2017, ενώ τμήμα τείχους μήκους 159 χλμ. έχει ήδη κατασκευασθεί στην επαρχία Αγκρί. Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο Τούρκος υπουργός αποκάλυψε στην εφημερίδα Hurriyet ότι οι συνομιλίες με την Τεχεράνη για ζητήματα συνοριακής ασφάλειας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η Αγκυρα σχεδιάζει τώρα να ολοκληρώσει την κατασκευή τμήματος τείχους μήκους 20 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, στην τουρκική επαρχία Χακαρί. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι τα 837 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους 911 χιλιομέτρων υπάρχοντος τείχους στα σύνορα με τη Συρία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα φωτισμού, οπτικής ανίχνευσης στόχων, αισθητήρων και υπέρυθρων καμερών. Εργα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον κ. Σοϊλού, και στα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία και την Αρμενία, σε μια προσπάθεια πρόληψης κάθε πιθανής μεταναστευτικής ροής. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αγκυρας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 462.026 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στις κατοικίες τους εντός συριακού εδάφους, με την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας» στη Βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Αγκυρα διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση σε δύο χρονικές φάσεις: Αρχικά με πολιτική «ανοικτών θυρών» και αργότερα προωθώντας «διαδικασία προσαρμογής». Τώρα η Τουρκία βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της προσφυγικής πολιτικής της που αφορά τη «διεθνή αλληλεγγύη», με συνδυασμό ενισχυμένης συνοριακής φύλαξης και διεθνών πρωτοβουλιών αρωγής. 

«Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 183.000 καταγεγραμμένοι Αφγανοί πρόσφυγες και ακόμη 300.000 Αφγανοί μετανάστες που αιτούνται διεθνή προστασία. Κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να φθάσουν στην Ευρώπη», είπε ο κ. Σοϊλού, που επεσήμανε ότι από τα 2,3 εκατ. παράτυπους πρόσφυγες που κρατήθηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα, 470.000 είναι Αφγανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή