ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τέλος εποχής – Ποιο πανεπιστήμιο εκθρόνισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευχέρεια προσαρμογής στα τηλεμαθήματα, λόγω της πανδημίας

Βρετανία: Τέλος εποχής – Ποιο πανεπιστήμιο εκθρόνισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη

Για πρώτη φορά στην ιστορία ούτε το Κέμπριτζ ούτε η Οξφόρδη είναι στην κορυφή των βρετανικών πανεπιστημίων: Στην κορυφή της κατάταξης πλέον φιγουράρει το Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους της Σκωτίας.

Στη Βρετανία γίνεται λόγος για τέλος της κυριαρχίας των δύο κλασικών πανεπιστημίων της κεντρικής Αγγλίας, οι απόφοιτοι των οποίων συνιστούν κατά κανόνα την αφρόκρεμα της βρετανικής πολιτικής, επιστήμης και γενικά κοινωνίας, με εξαίρεση τους τομείς της οικονομίας και των τεχνών.

Ο επίσημος κατάλογος των βρετανικών πανεπιστημίων, που επιμελούνται κάθε χρόνο οι Times και οι Sunday Times, δείχνει το 2022 μια ιστορική ανατροπή, με το διαρκώς ανερχόμενο πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα της κωμόπολης Σεντ Άντριους στη Σκωτία να σκαρφαλώνει δύο θέσεις από τη λίστα του 2021 και να προσπερνά την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η λίστα των Times στα σχεδόν 30 χρόνια ιστορίας της έχει στην κορυφή της άλλο πανεπιστήμιο από το γνωστό στη Βρετανία ως Oxbridge πανεπιστημιακό δίδυμο, ενώ ούτε σε άλλη κατάταξη ιστορικά έχει πάρει την πρώτη θέση ποτέ κάποιο τρίτο πανεπιστήμιο.

Έτσι το σκωτσέζικο πανεπιστημιακό ίδρυμα έγραψε ιστορία την Παρασκευή κάτι που εν μέρει αποδίδεται στην εξαιρετική του προσαρμογή στην ανάγκη για τηλεμαθήματα λόγω πανδημίας, που τα πιο παραδοσιακά ιδρύματα της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ δυσκολεύθηκαν κάπως να επιτύχουν.

Πηγή: The Times, Insider