ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Ναβάλνι συστήνει ψήφο σε κομμουνιστές

Από σήμερα έως την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία

Ρωσία: Ο Ναβάλνι συστήνει ψήφο σε κομμουνιστές

ΜΟΣΧΑ. Σε στρατηγική ψήφο υπέρ του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας κάλεσε τους ψηφοφόρους ο φυλακισμένος επικριτής του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από σήμερα έως την Κυριακή στην αχανή χώρα αναμένεται να επικρατήσει εκ νέου το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που στηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η Ενωμένη Ρωσία κατέχει τα τρία τέταρτα των εδρών στην απερχόμενη Βουλή. Ο φιλελεύθερος Ναβάλνι δεν έχει καμία πολιτική συγγένεια με το ρωσικό κομμουνιστικό κόμμα, αλλά βλέπει την ανάγκη να μη διασπαστεί η ψήφος της αντιπολίτευσης, ώστε να εκλεγούν περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές. 

«Εκατομμύρια άνθρωποι μισούν την Ενωμένη Ρωσία», είπε ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, παρουσιάζοντας μία λίστα με τους επικρατέστερους υποψηφίους της αντιπολίτευσης σε όλη τη χώρα. «Εξηγήστε σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση σε αυτή τη χώρα ότι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν». Σε 11 από τις 15 εκλογικές περιφέρειες της Μόσχας, οι επικρατέστεροι αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι είναι κομμουνιστές. 

Ρωσία: Ο Ναβάλνι συστήνει ψήφο σε κομμουνιστές-1Μετά τη λίστα του Ναβάλνι, ο δήμαρχος της Μόσχας και υποψήφιος της Ενωμένης Ρωσίας, Σεργκέι Σομπιάνιν, κυκλοφόρησε τη δική του λίστα. «Είμαι επικεφαλής της Ενωμένης Ρωσίας στη Μόσχα και σας καλώ να ψηφίσετε αυτό το κόμμα», είπε. Το κόμμα ιδρύθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όμως δεν είναι μέλος του. Η Ενωμένη Ρωσία παρέχει κοινοβουλευτική στήριξη στον Πούτιν την εικοσαετία κατά την οποία βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, εναλλάξ ως πρόεδρος και πρωθυπουργός.  

Οι μετρήσεις καταγράφουν σημαντική μείωση στα ποσοστά του κόμματος, ενώ οι τελευταίες κινήσεις του Ρώσου προέδρου θύμισαν κλασικά προεκλογικά δωράκια. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών και μπόνους για ενστόλους και συνταξιούχους. 

Για πρώτη φορά, προεκλογική εκστρατεία έγινε και στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν αποσχισθεί από το Κίεβο, χωρίς όμως να έχουν προσχωρήσει επισήμως στη Ρωσία. Η Ρωσία το 2019 άλλαξε πολιτική απέναντι στους κατοίκους των επαρχιών αυτών και τους χορήγησε ρωσικά διαβατήρια, προσφέροντάς τους πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται οι Ρώσοι πολίτες. Ετσι, 600.000 νέοι ψηφοφόροι έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιο κόμμα θα επιλέξουν. «Προφανώς στο Ντονμπάς (τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες) τα ποσοστά της Ενωμένης Ρωσίας είναι πολύ υψηλότερα, γι’ αυτό και θέλουν να ψηφίσει πολύς κόσμος εκεί», σημείωσε ο πρώην λογογράφος του Κρεμλίνου, Αμπάς Γκαλιάμοφ. Στο Ντονμπάς υπάρχουν παντού αφίσες της Μόσχας, ενώ το ρούβλι έχει αντικαταστήσει την ουκρανική γρίβνα. Oι εκλογές εκεί έχουν προξενήσει την οργή του Κιέβου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης.