Αμάλ Κλούνεϊ: Ανέλαβε ειδική σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη σύρραξη στο Σουδάν

Αμάλ Κλούνεϊ: Ανέλαβε ειδική σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη σύρραξη στο Σουδάν

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε κατά το παρελθόν ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το μοναδικό δικαστήριο όπου δικάζονται εγκλήματα πολέμου

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, τη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, ανέθεσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη θέση της ειδικής συμβούλου για τη σύρραξη στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Η διακεκριμένη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε κατά το παρελθόν ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το μοναδικό δικαστήριο όπου δικάζονται εγκλήματα πολέμου.

Η αποστολή της που επικεντρώνεται στο Νταρφούρ βρίσκεται μεταξύ των χαρτοφυλακίων που έχει ορίσει o εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Καν, ένα Βρετανός, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο.

«Είμαι ενθουσιασμένος που υποδέχομαι μια τέτοια ομάδα ειδικών και τους ευχαριστώ που δέχθηκαν να εργαστούν στο πλευρό μου ως ειδικοί σύμβουλοι» δήλωσε ο Καν, επισημαίνοντας πως τα 17 μέλη της ομάδας του προέρχονται «από διαφορετικές περιοχές του κόσμου με μια ποικιλομορφία στην κουλτούρα, τις γλώσσες και το γένος».

Ο σύζυγος της Αμάλ Κλούνεϊ, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, έχει εκφράσει δημοσίως τη δέσμευσή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τη σύρραξη που ξεκίνησε το 2003.

Η Αμάλ Κλούνεϊ είχε εκπροσωπήσει θύματα του Νταρφούρ σε μια ακροαματική διαδικασία του ΔΠΔ σε βάρος του Αλί Κουσαΐμπ, του αρχηγού της Janjaweed, μιας ένοπλης οργάνωσης που δημιούργησε η κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή