Συμβούλιο της Ευρώπης: Kυρώσεις την Τουρκία αν δεν αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά

Συμβούλιο της Ευρώπης: Kυρώσεις την Τουρκία αν δεν αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διαμήνυσε στην Τουρκία πως οφείλει να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διαμήνυσε στην Τουρκία πως οφείλει να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ο 63χρονος Καβαλά, προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.

Το γεγονός ότι ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή «υποδηλώνει την άρνηση των (τουρκικών) αρχών να υπακούσουν σε αυτήν την εντολή του Δικαστηρίου», αναφέρει η Επιτροπή των Υπουργών.

Το όργανο αυτό, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ή οι εκπρόσωποί τους συνεδρίαζε από την Τρίτη μέχρι και χθες Πέμπτη για να εξετάσει αν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καθώς η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση του 2019, η Επιτροπή «εξέφρασε τη βούλησή της να γνωστοποιήσει επισήμως στην Τουρκία την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη διαδικασία» σε βάρος της στην επόμενη συνεδρίασή της (30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου), εφόσον ο Καβαλά δεν έχει αποφυλακιστεί μέχρι τότε.

Η διαδικασία αυτή, για την έγκριση της οποίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των χωρών μελών (δηλαδή 32 σε σύνολο 47) ώστε να επικυρωθούν οι τυχόν κυρώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, το 2017. Και σε εκείνη την περίπτωση το Μπακού δεν αποφυλάκιζε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Ιλγκάρ Μαμάντοφ. Απέναντι στην απειλή των κυρώσεων ο Μαμάντοφ αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2018.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στην Τουρκία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή