AUKUS: Διπλή κινεζική αντίδραση

AUKUS: Διπλή κινεζική αντίδραση

Επίδειξη ισχύος προς Ταϊβάν και αίτηση ένταξης στη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου χωρών του Ειρηνικού

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προβολή στρατιωτικής ισχύος προς την Ταϊβάν και με την επιστράτευση του μεγαλύτερου όπλου της, της ελκτικής δύναμης που ασκεί η γιγαντιαία οικονομία της, απάντησε η Κίνα στη νεοπαγή στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας (AUKUS), που στρέφεται εναντίον της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, δέκα κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πέταξαν στον εναέριο χώρο της νήσου, για να αναχαιτισθούν από δικά της αναγνωριστικά αεροπλάνα. Το επεισόδιο ήρθε μία ημέρα αφότου η Ταϊβάν ανακοίνωσε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 8,7 δισ. δολ. στην πενταετία.

Πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγήσει η νέα αντικινεζική συμμαχία (η οποία προβλέπει και τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια) σε ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη ζώνη Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού και να κλιμακώσει τις ήδη επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κάλεσε, στη Βουλή των Κοινοτήτων, τον διάδοχό της Μπόρις Τζόνσον να απαντήσει εάν το Ην. Βασίλειο κινδυνεύει να συρθεί σε έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν.

Η απάντηση του Τζόνσον κάθε άλλο παρά διασκέδασε τους φόβους. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον διεθνή νόμο και αυτή είναι η ισχυρή συμβουλή μας στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο και η ισχυρή συμβουλή που θέλουμε να δώσουμε στο Πεκίνο», δήλωσε. Η Γαλλία, εξοργισμένη για την «πισώπλατη μαχαιριά», όπως χαρακτήρισε τον αιφνιδιασμό του Μπάιντεν, ακύρωσε εορταστική εκδήλωση στην πρεσβεία της, στην Ουάσιγκτον, για τα 240 χρόνια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Στο μεταξύ, η Κίνα κατέθεσε αίτημα ένταξης στη συμφωνία για τη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου, CCTP, την οποία έχουν υπογράψει 11 χώρες του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς. Η εν λόγω ζώνη κατείχε κεντρική θέση στη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα για την αναχαίτιση της Κίνας, όμως υπονομεύθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο της CCTP, δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης ώστε να διαπιστωθεί εάν η Κίνα «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα υψηλά κριτήρια ένταξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή