Διχασμένος και ο FDA για τρίτη δόση

Διχασμένος και ο FDA για τρίτη δόση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίασε, χθες, η ανεξάρτητη ομάδα συμβούλων εμβολιασμού του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να συζητήσει το ζήτημα των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού και να ψηφίσει την έγκριση της χορήγησης τους στον γενικό πληθυσμό άνω των 16 ετών. Η συζήτηση έλαβε χώρα εν μέσω μιας θυελλώδους συζήτησης εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με το εάν χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις αυτήν τη στιγμή, και για ποιον, κάτι που έχει διχάσει τους επιστήμονες. Παρότι ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις συμβουλές της επιτροπής, οι αποφάσεις του σχετικά με τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν όλες εναρμονιστεί με τις προτάσεις της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Στη μια πλευρά της συζήτησης, αρκετοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ –συμπεριλαμβανομένου του δρος Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του προέδρου Μπάιντεν– υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες πως η ανοσία έναντι της μόλυνσης πλέον μειώνεται ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, ειδικά με την επικράτηση του στελέχους «Δέλτα». Οκτώ από αυτούς τους αξιωματούχους υπέγραψαν –τον Αύγουστο– μια δήλωση υπέρ των αναμνηστικών δόσεων, αναφέροντας πως η αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τις χορηγήσει σε ενηλίκους ήδη από την εβδομάδα της 20ής Σεπτεμβρίου. 

Αντιδράσεις

Η δήλωσή τους προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους ειδικούς του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς θεώρησαν το σχέδιο αρκετά πρόωρο. Οι διαφωνίες ανάγκασαν ήδη τον Λευκό Οίκο να καθυστερήσει την παροχή ενισχυτικών δόσεων σε όσους εμβολιάστηκαν με Moderna –άλλωστε η εταιρεία δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για το δικαίωμα στην αγορά των αναμνηστικών δόσεων– και προς το παρόν σχεδιάζει τρίτους εμβολιασμούς μόνο για εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech· δεδομένης πάντα της σύμφωνης γνώμης του FDA.

Παράλληλα, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δύο ανώτατα στελέχη του Οργανισμού δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι απαιτούνται ενισχυτικές δόσεις για τον γενικό πληθυσμό, έπειτα από αξιολόγηση δεδομένων δεκάδων μελετών. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Μάριον Γκρούμπερ, η οποία διευθύνει το Γραφείο Εμβολιασμών του FDA και συμμετείχε επίσης στη χθεσινή συνάντηση.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η αξιοσημείωτα ισχυρή προστασία ενάντια σε όλες τις λοιμώξεις που παρουσίασαν τα εμβόλια στις δοκιμές της φάσης 3 έχει δείξει σημάδια εξασθένησης, καθώς αρκετοί πλήρως εμβολιασμένοι προσβάλλονται, πλέον, από το στέλεχος «Δέλτα». Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς παρουσιάζει ήπια ή μέτρια συμπτώματα, και η υπερπλειονότητα εκείνων που νοσηλεύονται ή πεθαίνουν από τον κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Εν αναμονή της συζήτησης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε την κριτική του απέναντι στην ιδέα της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων στις εύπορες χώρες, την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση του εμβολίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή