Γαλλικά πυρά και κατά Λονδίνου: Οπορτουνισμός η συμμετοχή στην AUKUS

Γαλλικά πυρά και κατά Λονδίνου: Οπορτουνισμός η συμμετοχή στην AUKUS

Για απόφαση διεπόμενη από οπορτουνισμό εγκαλεί τη Μεγάλη Βρετανία η γαλλική διπλωματία βάζοντας, σε ηπιότερους πάντως τόνους, και το Λονδίνο στο στόχαστρό της με αφορμή τη συμμετοχή του τελευταίου στην τριπλή συμμαχία AUKUS.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απόφαση διεπόμενη από οπορτουνισμό εγκαλεί τη Μεγάλη Βρετανία η γαλλική διπλωματία βάζοντας, σε ηπιότερους πάντως τόνους, και το Λονδίνο στο στόχαστρό της με αφορμή τη συμμετοχή του τελευταίου στην τριπλή συμμαχία AUKUS.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλικά αντίποινα – Ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ, Αυστραλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε καιροσκοπικά, με «οπορτουνιστικό τρόπο», ως προς τη συμφωνία που συνήψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την Αυστραλία σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή.

Η κυβέρνηση του ΗΒ «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», ανέφερε η γαλλική διπλωματική πηγή που εξήγησε, ωστόσο, και τον λόγο για τον οποίο δεν υπήρξε ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στο Λονδίνο. «Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα».

Ως αυτό το στάδιο, η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία, καθώς η οργή του Παρισιού μοιάζει να είναι επικεντρωμένη στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική διπλωματία παρέσχε διαβεβαιώσεις συμμαχικής πίστης προς την Γαλλία μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα αντιδρώντας στην τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας κατά της κινεζικής επιρροής.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αυστραλίας.

Την γαλλική οργή, σημειώνει το ΒΒC, ενέτεινε το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν για τη συμφωνία μόλις λίγες ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωσή της ενώ και το γεγονός ότι η συμμαχια συμπεριελάμβανε τρεις χώρες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν η απόλυτη έκπληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή