Γερμανία: «Ζητείται καγκελάριος για το κλίμα»

Γερμανία: «Ζητείται καγκελάριος για το κλίμα»

Πιέζουν οι ακτιβιστές στη Γερμανία για «πράσινο» διάδοχο της Μέρκελ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αυτή η αγγελία εργασίας είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη. «Ζητείται καγκελάριος για το κλίμα. Θα χαρούμε να λάβουμε την αίτησή σας», αναγράφει το γιγάντιο πανό που ανήρτησαν δώδεκα ακτιβιστές της Greenpeace στη νότια πρόσοψη του σιδηροδρομικού σταθμού του Βερολίνου χθες το πρωί. Καθώς η Γερμανία περνάει στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ακτιβιστές και πολίτες κορυφώνουν τις πιέσεις προς τους υποψηφίους για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ. 

Οι πιέσεις λαμβάνουν ποικίλες μορφές: από το πανό της Greenpeace που έχει διαστάσεις 16×22 μέτρα και κωδικοποιεί τα αιτήματα προς τον/την επόμενο/η καγκελάριο έως τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναμένεται να συγκεντρωθούν την επόμενη Παρασκευή στη διαδήλωση της οργάνωσης Fridays for Future στη γερμανική πρωτεύουσα και την απεργία πείνας στην οποία έχουν προχωρήσει έξι νέοι και νέες ηλικίας από 19 έως 30 ετών και η οποία βρίσκεται στην τρίτη της εβδομάδα. 

Σύμφωνα με την Greenpeace, όποιος/α πάρει τα κλειδιά της καγκελαρίας οφείλει να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Γερμανία για μείωση των ρύπων, ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Επίσης, οφείλει να απαγορεύσει την πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2025 και να εγκαταλείψει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη το αργότερο το 2030. Κανένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους (Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών και Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων) δεν έχει αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις, αν και η Μπέρμποκ βρίσκεται πιο κοντά και από τους τρεις στους στόχους αυτούς.

Η Μπέρμποκ ήταν η μόνη από τους υποψηφίους που τηλεφώνησε στους απεργούς πείνας, ενώ χθες τους παρότρυνε δημοσίως να σταματήσουν. Οι νεαροί ακτιβιστές ζητούν συνάντηση και συζήτηση με τους τρεις υποψήφιους καγκελαρίους. «Είμαι κάθε μέρα και χειρότερα», είπε στο περιοδικό Spiegel η 19χρονη Λίνα Αϊχλερ. «Είμαστε απεγνωσμένοι. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πολύ λιγότερο άσχημο από αυτό που μας περιμένει» 
Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης απασχολεί περισσότερο τη νέα γενιά, ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ, ανέθεσε σε μια 25χρονη δικηγόρο από τη Βρέμη, τη Βίμπκε Βίντερ, να παρουσιάσει την πολιτική του κόμματος για το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή