AUKUS: Η συμφωνία που φέρνει τις ΗΠΑ στην «πίσω αυλή» της Κίνας

AUKUS: Η συμφωνία που φέρνει τις ΗΠΑ στην «πίσω αυλή» της Κίνας

Η τελευταία εξέλιξη, αναμένεται να οδηγήσει σε μία σειρά ανακατατάξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να σχηματίσει τη νέα τριμερή συμμαχία ασφαλείας (AUKUS) μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχει ήδη εξοργίσει τη Γαλλία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αξιωματούχους και των δύο πλευρών να αισθάνονται «παραμελημένοι» και να βλέπουν την κίνηση αυτή ως επιστροφή στην εποχή του Τραμπ.

Η ευρωπαϊκή «οργή»

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών, φαίνεται ότι οδήγησε την «καλοκαιρινή αγάπη» μεταξύ Μπάιντεν και Ευρώπης, σε ένα απότομο τέλος. Όπως τονίζουν αναλυτές, το AUKUS, το οποίο αποκλείει τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απλώς το τελευταίο από μια σειρά βημάτων, όπως στο Αφγανιστάν και στην ανατολική Ασία, που έχουν αιφνιδιάσει τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το AP, μετά τη διασφάλιση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «η Αμερική επέστρεψε», ο Μπάιντεν έχει αποξενώσει πολλούς συμμάχους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, μάλιστα, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία AUKUS ως «μαχαιριά στην πλάτη», ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επεσήμανε ότι δεν είχε ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης.

Οπως επιβεβαίωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ, η Ε.Ε. δεν ήταν ενήμερη για την πρωτοβουλία των τριών χωρών, που ερμηνεύεται ευρέως ως απόπειρα αναχαίτισης της επιρροής της Κίνας στον Ινδοειρηνικό, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευτυχής που η τριμερής συμμαχία ανακοινώθηκε παραμονές της παρουσίασης της στρατηγικής της Ε.Ε. για την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία AUKUS: Γιατί μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε

Γενική αίσθηση ανησυχίας

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από την πανδημία, οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων είναι τεταμένες και η ξαφνική άφιξη της νέας συμφωνίας ασφάλειας, προσθέτει απλώς στη γενική αίσθηση ανησυχίας διεθνώς.

Η σχέση μεταξύ Αμερικής και Κίνας, η οποία είχε ήδη επιδεινωθεί υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, δεν βελτιώθηκε υπό τον Τζο Μπάιντεν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανησυχητικών δεδομένων τα νέα δορυφορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Κίνα κατασκευάζει 100 με 200 ​​σιλό για μια νέα γενιά πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Ταυτόχρονα, οι όποιες σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα ολοένα και σβήνουν, με την Πιόνγκγιανγκ και τη Σεούλ να πραγματοποιούν πυραυλικές δοκιμές με σκοπό να εκφοβίσουν η μία την άλλη.

Και, φυσικά, ο Μπάιντεν έδωσε την τελική εντολή για την «καταστροφική», όπως χαρακτηρίστηκε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. 

Στην «πίσω αυλή» της Κίνας

Η τελευταία εξέλιξη με το AUKUS, αναμένεται να οδηγήσει σε μία σειρά ανακατατάξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόθεση για τη δημιουργία του AUKUS υπερβαίνει κατά πολύ τα πυρηνικά υποβρύχια και την Αυστραλία. Αποτελεί ένα ουσιαστικό δομικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την Κίνα από το να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε μια αναθεώρηση της στάσης της για τη στρατιωτική παρουσία διεθνώς τον Φεβρουάριο, με στόχο να καθορίσει ποιες αλλαγές χρειάζονται στην παρουσία, τους πόρους και τις στρατηγικές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του AUKUS μπορεί να είναι τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

Η απάντηση Κίνας και Γαλλίας

Ήδη το Πεκίνο απάντησε με προβολή στρατιωτικής ισχύος προς την Ταϊβάν και με την επιστράτευση του μεγαλύτερου όπλου της, της ελκτικής δύναμης που ασκεί η γιγαντιαία οικονομία της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, δέκα κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πέταξαν στον εναέριο χώρο της νήσου, για να αναχαιτισθούν από δικά της αναγνωριστικά αεροπλάνα. Το επεισόδιο ήρθε μία ημέρα αφότου η Ταϊβάν ανακοίνωσε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 8,7 δισ. δολ. στην πενταετία.

Παράλληλα, στη Γηραιά Ήπειρο και σε μία πρωτοφανή κίνηση, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία, μετά την ακύρωση, από πλευράς Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία. 

Το παρίσι εγκάλεσε και τη Μεγάλη Βρετανία, για απόφαση διεπόμενη από οπορτουνισμό, βάζοντας -σε ηπιότερους πάντως τόνους- και το Λονδίνο στο στόχαστρό της.

Πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγήσει η νέα αντικινεζική συμμαχία (η οποία προβλέπει και τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια) σε ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη ζώνη Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού και να κλιμακώσει τις ήδη επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από AP, FT, theconversation

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή