Εμβολιασμός: Το πρόγραμμα Covax έχει αποτύχει στον ποσοτικό του στόχο

Εμβολιασμός: Το πρόγραμμα Covax έχει αποτύχει στον ποσοτικό του στόχο

Οι εύρωστες χώρες έχουν χορηγήσει 40 φορές περισσότερα εμβόλια από τις φτωχότερες, αναλογικά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον διαμοιρασμό των διαθέσιμων εμβολίων ανά τον κόσμο έχει αποτύχει για φέτος. Ο στόχος της διανομής 2 δισεκ. εμβολίων στις φτωχότερες χώρες έχει πια εγκαταλειφθεί, ενώ ούτε και 1,5 δισεκ. δόσεις δεν πρόκειται να μοιραστούν όπως φαίνεται.

Οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του ιδίου του προγράμματος είναι ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα ολοκληρώσει τη μοιρασιά 1,425 δισεκ. εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες, ενώ μόλις 280,5 εκατ. δόσεις έχουν μοιραστεί με βάση τα στοιχεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που πολλές εύρωστες χώρες χορηγούν ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις, κυρίως σε άτομα που τις έχουν άμεση ανάγκη, καθώς και σε παιδιά, πολλές χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα δεν έχουν δώσει ακόμη στους ενηλίκους του ούτε την πρώτη δόση, κάνοντας την απάλειψη των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς μια ουτοπία.

Η ανισότητα αυτή είναι πιθανό να τιμωρήσει την παγκόσμια κοινότητα με την ανάδυση κάποιας άλλης μετάλλαξης του κορωνοϊού που θα έχει μεγαλύτερη αντίσταση στα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι την ώρα που ο ΠΟΥ συγκέντρωνε χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Covax μετά την έναρξή του τον Ιούνιο του 2020, πολλές χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα είχαν ήδη προαγοράσει το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχικής προσφοράς εμβολίων παγκοσμίως. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, τονίζει ότι παρά την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος εκ μέρους τους, οι μεγάλες χώρες υπονόμευσαν το Covax οικειοποιούμενες τα περισσότερα εμβόλια.

Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο στο πρόγραμμα ήταν η αναστολή εξαγωγής εμβολίων του κορωνοϊού από την Ινδία, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων κατά της Covid-19 στον κόσμο, που κατευθύνθηκαν για εσωτερική χρήση. Το Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας επρόκειτο να προμηθεύσει το πρόγραμμα Covax με περισσότερες από 1 δισεκ. δόσεις εντός του 2021. Οι εξαγωγές ακόμη δεν έχουν επαναληφθεί, ανερχόμενες ακόμη σε μόλις 20 εκατ. δόσεις προς το πρόγραμμα.

Παρά τις πιέσεις, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ, προς την Ινδία για να αρχίσει ξανά να εξάγει εμβόλια στο Covax, οι ενδείξεις σχετικά είναι αρνητικές. Ανώτερος αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν θα επαναρχίσει τις εξαγωγές μέχρι να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες της χώρας του.

Η συνέπεια όλων αυτών είναι, όπως υπολογίζεται, να έχουν χορηγηθεί 120 δόσεις ανά 100 άτομα στις εύρωστες χώρες, έναντι μόλις τριών δόσεων ανά 100 κατοίκους των φτωχότερων κρατών.

Πηγή: The Conversation

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή