ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης της Αυστραλίας: Δείξαμε τη δέσμευσή μας στη Γαλλία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Οι δηλώσεις του Μπάρναμπι Τζόις είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης της Αυστραλίας: Δείξαμε τη δέσμευσή μας στη Γαλλία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Η Αυστραλία έχει ήδη αποδείξει τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία μέσω της θυσίας των στρατιωτών της στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις, με αφορμή τη ρήξη που επήλθε λόγω της ακύρωσης ενός τεράστιου συμβολαίου αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από τo αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει αυτό το συμβόλαιο, ύψους 56 δισ. ευρώ, για την παροχή στην Αυστραλία 12 υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ, επιλέγοντας αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια έχει προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

«Η Αυστραλία δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τη δέσμευσή της, τη φιλία της και την επιθυμία της να προστατεύσει την ελευθερία και την ισότητα της Γαλλίας» τόνισε ο Τζόις.

«Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί σκοτώθηκαν στο γαλλικό έδαφος ή σκοτώθηκαν για να προστατεύσουν το γαλλικό έδαφος (…) στη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου» πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά του αντιπροέδρου της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του συμβολαίου για την αγορά των υποβρυχίων και τη σύναψη ενός συμφώνου μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, του AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το Παρίσι κατηγόρησε εξάλλου τις δύο χώρες για «ψέματα» και για «σοβαρή διάρρηξη της εμπιστοσύνης».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι ενήργησε σκεπτόμενος το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.