ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών με την AUKUS στην ατζέντα

Οι 27 υπουργοί θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τη συνέλευση του ΟΗΕ

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών με την AUKUS στην ατζέντα

Έκτακτη διάσκεψη θα έχουν το βράδυ της Δευτέρας οι 27 υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του συμφώνου ενίσχυσης της άμυνας της Αυστραλίας, γνωστό πλέον ως AUKUS, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνεργασία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα λάβει χώρα… εκτός έδρας, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνθηκε ότι έμεινε εκτός συνεννόησης στην τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας για αμυντική συνεργασία στον Ινδικό και τον Ειρηνικό. Η Γαλλία έχει μάλιστα δείξει σε πολλά επίπεδα τη δυσαρέσκειά της για την απροειδοποίητη, όπως ισχυρίζεται το Παρίσι, ακύρωσης της προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Τη διάσκεψη πρόκειται επίσης να απασχολήσουν οι εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί πλέον.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, που μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη πρόκειται να έχουν σειρά επαφών για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Reuters