ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από την παραγκούπολη των μεταναστών στο Ντελ Ρίο

ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από την παραγκούπολη των μεταναστών στο Ντελ Ρίο

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν στη Γερουσία τη νόμιμη παραμονή εκατομμυρίων ξένων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τους 12.000-15.000 μετανάστες από τις χώρες κυρίως της Κεντρικής Αμερικής προσπαθούν να επιβιώσουν στριμωγμένοι κάτω από μια γέφυρα στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα.

Η πλειονότητα των μεταναστών που έχουν καταφύγει στα δύσκολα σημεία της μεθορίου των δύο χωρών προέρχονται κυρίως από την πολύπαθη Αϊτή, αλλά και το Μεξικό.

ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από την παραγκούπολη των μεταναστών στο Ντελ Ρίο-1
Φωτ.: AP Photo/ Eric Gay

Ευρισκόμενοι εκεί επί πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, υποχρεώνονται πλέον να στήσουν πρόχειρα εκεί τη ζωή τους, στήνοντας σκοινιά για το στέγνωμα των ρούχων της μπροστά στις πρόχειρες σκηνές τους από κουβέρτες, και καζάνια για φαγητό.

Πρόκειται για μια παραγκούπολη που καθημερινά μεγαλώνει στη σκιά της Διεθνούς Γέφυρας στο Ντελ Ρίο, με εικόνες που δημιουργούν σειρά ποικίλων συναισθημάτων.

ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από την παραγκούπολη των μεταναστών στο Ντελ Ρίο-2
Φωτ.: AP Photo/ Eric Gay

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι έχει αποστείλει χημικές τουαλέτες, σκηνές, φάρμακα κλπ. στην περιοχή, αλλά σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του CNN προς το παρόν αυτά δεν έχουν φτάσει.

Παράλληλα την Κυριακή οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο εμπόδιο στη Γερουσία κατά την προσπάθειά τους να επιτρέψουν σε εκατομμύρια μετανάστες να παραμείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ, αφού η επίσημη νομική σύμβουλος της Γερουσίας αποφάσισε κατά της ενσωμάτωσης του μέτρου στο νομοσχέδιο δαπανών των 3,5 τρισεκ. δολαρίων, όπως δήλωσαν μέλη του Κογκρέσου.

ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από την παραγκούπολη των μεταναστών στο Ντελ Ρίο-3
Φωτ.: AP Photo/ Felix Marquez

Η σχετική πρόβλεψη είχε ως στόχο να δώσει μία διέξοδο προς την κατεύθυνση απόκτησης υπηκοότητας σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «Ονειροπόλων» μεταναστών που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, οι οποίοι προστατεύονται από την απέλαση μέσω της εφαρμογής του προγράμματος (Deferred Action for Childhood Arrivals -DACA).

Αγρότες, εργαζόμενοι που κρίνονται απαραίτητοι και μετανάστες που έχουν προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς, το οποίο δίνει άδειες εργασίες και απαλλαγή από την απέλαση σε αυτούς που προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί από τη βία ή τις φυσικές καταστροφές, θα επωφελούνταν επίσης, από την κίνηση των Δημοκρατικών.

ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από την παραγκούπολη των μεταναστών στο Ντελ Ρίο-4
Φωτ.: AP Photo/ Felix Marquez

Σε ανακοίνωσή του, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί «είναι βαθιά απογοητευμένοι για την απόφαση αυτή, αλλά η μάχη για την παροχή νόμιμου καθεστώτος για τους μετανάστες υπό την τακτική κοινοβουλευτικού συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται».

Πηγή: CNN, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή