«Ανοίγουν» τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ για Ε.Ε. – Βρετανία

«Ανοίγουν» τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ για Ε.Ε. – Βρετανία

Θετικά αποτιμάται η κίνηση για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς προβλέπεται ότι θα αυξηθεί η πληρότητα των αεροπορικών δρομολογίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χαλαρώνουν οι ΗΠΑ τους περιορισμούς στα ταξίδια από την Ευρωπαϊκή Eνωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Oπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δεκαοκτώ μήνες γενικευμένης απαγόρευσης των μη ζωτικών μετακινήσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες της Ε.Ε. και της Βρετανίας θα μπορούν από τις αρχές Νοεμβρίου να ταξιδεύουν ελεύθερα στις ΗΠΑ. Η Κομισιόν αλλά και ηγέτες κρατών-μελών της Ενωσης πίεζαν εδώ και μήνες για την αλλαγή πολιτικής, δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα είχαν ανοίξει για Αμερικανούς ταξιδιώτες ήδη από τον Ιούνιο.

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα θετική και για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πληρότητες των δρομολογίων των αμερικανικών εταιρειών που έχουν καθημερινές πτήσεις προς την Ελλάδα, στο σκέλος της διαδρομής από την Αθήνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που με τη σειρά του βοηθάει στο να διατηρήσουν ενέργεια τα δρομολόγια αυτά και τους επόμενους μήνες, προϋπόθεση για να μπορέσει να ανακάμψει δραστικά και ο τουρισμός της πρωτεύουσας.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι μετα-δονήσεις από την τριμερή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου (AUKUS) που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε χθες στην «Κ» πως «δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη» ότι υπάρχει συνέχεια στην πολιτική «America First» των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τη μετάβαση από την προεδρία Τραμπ σε αυτήν του Μπάιντεν.

Πάντως, οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και άλλων χωρών της Ενωσης για την AUKUS δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γαλλία. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο η στάση του Παρισιού στην πράξη «παγώνει» τη διαδικασία. 
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ είπε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο και πως η Επιτροπή μελετάει την αμυντική συμφωνία των τριών χωρών «για να δούμε τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει σε αυτό το πρόγραμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή