Γερμανία: Είναι όλα τους παιδιά της Μέρκελ

Γερμανία: Είναι όλα τους παιδιά της Μέρκελ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χιμπαζά Μάι γέννησε τρεις ημέρες μετά την άφιξή της στη Γερμανία, έχοντας διαφύγει από το βομβαρδισμένο σπίτι της στη Συρία. Διέσχισε τα νερά του Αιγαίου τo 2015 με τα τρία παιδιά της και αγνόησε τη νουθεσία Ελληνα γιατρού, που την προειδοποίησε ότι το ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για την υγεία της και του εμβρύου που έφερε. Διέσχισε έτσι τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, φθάνοντας στα γερμανικά σύνορα, όπου έγινε δεκτή με ανθρωπιά από τις Αρχές. Φθάνοντας στη Βαυαρία, η Μάι γέννησε κορίτσι, το οποίο ονόμασε Αγκελα. «Η Μέρκελ μάς έσωσε τη ζωή. Εδωσε στέγη και μέλλον στα παιδιά μας. Την αγαπούμε σαν να ήταν μητέρα μας», λέει η Μάι από το νέο της σπίτι στη ΒΔ Γερμανία.

Παρότι η καγκελάριος δεν έχει παιδιά, πολλά 5χρονα και 6χρονα προσφυγόπουλα φέρουν παραλλαγές του ονόματός της, όπως Αντζι, Μέρκελ, ακόμη και Αγκελαμέρκελ.

«Είναι ο προστάτης άγγελός μας. Η Μέρκελ έκανε κάτι μεγάλο, σημαντικό, κάτι ωραίο, κάτι το οποίο οι Αραβες ηγέτες ουδέποτε έκαναν για εμάς. Οφείλουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας προς αυτήν. Ονομάσαμε έτσι την κόρη μας προς τιμήν της», λέει η 35χρονη Ουιντάντ, μητέρα έξι παιδιών.
Παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Μέρκελ από τα δεξιά του κόμματός της, από την Ακροδεξιά, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες, για την πολιτική ανοικτών θυρών που υιοθέτησε για τους πρόσφυγες, οι τελευταίες κρατικές στατιστικές δείχνουν ότι οι αφιχθέντες το 2015 και το 2016 ενσωματώνονται καλά στη γερμανική κοινωνία. Ποσοστό 50% διαθέτει μόνιμη εργασία, 65.000 είναι εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια, 75% διαμένουν σε δική τους κατοικία ή διαμέρισμα χάρη στην κρατική ενίσχυση και στη συντριπτική πλειονότητά τους δηλώνουν ότι νιώθουν ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Σύροι στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Σύροι πρόσφυγες έραβαν μάσκες προσώπου, ενώ άλλοι αναλάμβαναν να ψωνίζουν για ηλικιωμένους Γερμανούς. Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, πρόσφυγες μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές προσφέροντας τη βοήθειά τους για την αποκατάσταση ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή