Σουδάν: Απέτυχε πραξικόπημα, αρχίζουν ανακρίσεις υπόπτων

Σουδάν: Απέτυχε πραξικόπημα, αρχίζουν ανακρίσεις υπόπτων

Οι πραξικοπηματίες φέρονται να επιχείρησαν κατάληψη κτιρίου των κρατικών ΜΜΕ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Υπό έλεγχο βρίσκεται η κατάσταση στο Σουδάν μετά την απόκρουση από τις αρχές απόπειρας πραξικοπήματος τη Δευτέρα, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο πρακτορείο Ρόιτερς μέλος του συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας μετέδωσαν πως αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς όμως να αναφέρουν ποιοι ήταν οι δράστες.

«Υπήρξε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο λαός πρέπει να το αντιμετωπίσει», μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι επίδοξοι πραξικοπηματίες επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο κτιρίου των κρατικών μέσων ενημέρωσης στην πόλη Όμντουρμαν, γειτονική της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όμως «απέτυχαν».

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιώντας τα τεθωρακισμένα τους φέρονται να μπλόκαραν με επιτυχία τη γέφυρα του Νείλου που συνδέει την Όμντουρμαν με το Χαρτούμ.

Ο Αλ Φακί Σουλεϊμάν, εκπρόσωπος του συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, δήλωσε πως πρόκειται να αρχίσει η ανάκριση υπόπτων που εμπλέκονται στην αποπειρα πραξικοπήματος και πως οι ένοπλες δυνάμεις θα εκδώσουν σύντομα δήλωση.

Το Σουδάν κυβερνάται από μια κυβέρνηση συνεργασίας στρατιωτικών με πολιτικούς ηγέτες, μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του εκλεγμένου προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019. Οπαδοί του αλ-Μπασίρ κατηγορούνται από την κυβέρνηση πως ήταν πίσω από προηγούμενα αποτυχημένα πραξικοπήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters