Το ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, προειδοποίηση Μπρετόν

Το ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, προειδοποίηση Μπρετόν

Επίκειται τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Παρισίων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάτι δεν πάει καλά» στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις που «χρειάζονται επαναξιολόγηση», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξή του στους Financial Times, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της τριμερούς αμυντικής συμμαχίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) που αφήνει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άκρη.

«Βεβαίως και υπάρχει στην Ευρώπη η αυξανόμενη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά στις υπερατλαντικές μας σχέσεις», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Γάλλος επίτροπος.

«Είναι γεγονός πως ακούμε κάποιες φωνές στην Ευρώπη να λένε ότι πιθανώς, με όσα έχουν συμβεί τους δύο τελευταίους μήνες, να είναι καλή ιδέα να επαναξιολογήσουμε όσα κάνουμε, τη συνεργασία μας», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Μπρετόν.

Τα προβλήματα στις σχέσεις αυτές πρόκειται να συζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σε επικείμενη τηλεφωνική συνομιλία τους, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη το πρωί ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον.

Πέρα από τα ζητήματα από την AUKUS και την προβληματική έξοδο των Αμερικανών από το Αφγανιστάν που άφησε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες απροστάτευτους, κεντρικό θέμα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι η Υπερατλαντική Εμπορική Συνεργασία: Το νέο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού έχει θεωρηθεί ευκαιρία για την ΕΕ, για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε τομείς με σημασία, όπως η μεταποίηση και οι τεχνολογίες αιχμής, αλλά ο κ. Μπρετόν θεωρεί ότι οι πιθανότητες σημαντικής προόδου είναι περιορισμένες.

«Δεν είναι παντού σαφές τι μπορούν να προσφέρουν σε εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος: «Θα πρέπει να ταιριάζουν τα ευρωπαϊκά με τα αμερικανικά συμφέροντα», επισημαίνει με νόημα.

Πηγή: Financial Times, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή