Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για τα κορίτσια

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για τα κορίτσια

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοίκηση των Ταλιμπάν, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων.

Σημειώνεται ότι αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν την εξουσία, άνοιξαν μόνο τα σχολεία για τα αγόρια και για τα μικρότερα κορίτσια.

Οι Ταλιμπάν, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο εκπρόσωπος τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, έχουν αλλάξει και η διοίκηση τους απέχει από όσα εφάρμοζαν την περίοδο 1996-2001, οπότε και βρέθηκαν στην εξουσία μέχρι που αποσύρθηκαν κατόπιν της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ, όπως μεταφέρει το Reuters, δήλωσε ότι «στην περίπτωση των σχολείων για τις μαθήτριες, το υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει το πεδίο για την εκπαίδευση των γυναικών το συντομότερο δυνατό, Θεού θέλοντος».

Τα κορίτσια έχουν ήδη επιστρέψει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε ξεχωριστές τάξεις από τα αγόρια.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στιγμή που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, λέγοντας ότι ορισμένα από τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται, ενώ οι σχετικές διαμαρτυρίες έχουν κατασταλεί βίαια.

Ο Μουτζαχίντ δήλωσε ότι «προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το υπουργικό συμβούλιο και Θεού θέλοντος, οι γυναίκες θα διοριστούν σε συγκεκριμένες θέσεις στα απαραίτητα τμήματα και μια μέρα θα ανακοινώσουμε τα ονόματά τους εδώ».

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για τα κορίτσια-1
WANA (West Asia News Agency) via REUTERS 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή