OHE: Γενική Συνέλευση περί γενικευμένης διεθνούς κρίσης

OHE: Γενική Συνέλευση περί γενικευμένης διεθνούς κρίσης

Στο τραπέζι του ΟΗΕ κλιματική αλλαγή, πανδημία και εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. «Eίμαι εδώ για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κηρύσσοντας την έναρξη της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με μια ομιλία-καταπέλτη. Μετά την περυσινή αποκλειστικά διαδικτυακή διοργάνωση, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού φέτος διεξάγεται με υβριδικό σύστημα, καθώς περίπου 100 ηγέτες παρίστανται αυτοπροσώπως, ενώ οι υπόλοιποι έχουν στείλει τις παρεμβάσεις τους σε βίντεο. 

Ο κορωνοϊός είναι μόνο ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και χρήζουν διεθνούς συντονισμού. Εξαιρετικά καίρια είναι η διεθνής συνεννόηση και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ενώ πολλές χώρες ανά τον κόσμο παρακολουθούν με ανησυχία την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Απειλή Ψυχρού Πολέμου

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο πλανήτης μπορεί να βυθιστεί σε έναν νέο, πιο απρόβλεπτο Ψυχρό Πόλεμο, εκτός αν οι ΗΠΑ και η Κίνα κατορθώσουν να βελτιώσουν την «απολύτως δυσλειτουργική» σχέση τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εκ των πρώτων ομιλητών, υποστήριξε ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός των ΗΠΑ. 

«Θα είμαστε ανταγωνιστικοί και θα ηγηθούμε με τις αξίες μας και την ισχύ μας, υπερασπιζόμενοι τους συμμάχους και τους φίλους μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αλλά δεν επιζητούμε, ξαναλέω, δεν επιζητούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή έναν κόσμο διχασμένο σε αυστηρά μπλοκ», προσέθεσε. Χωρίς να διευκρινίσει πού αναφέρεται, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «θα πασχίσουν να κάνουν το παιχνίδι πιο δίκαιο, ώστε να μην ευνοείται τεχνητά κάποια χώρα εις βάρος άλλων». «Θα επιδιώξουμε νέους κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ήταν ένα πέρασμα «από τον ανηλεή πόλεμο στην ανηλεή διπλωματία» και υποστήριξε ότι η χρήση βίας «πρέπει να είναι η ύστατη καταφυγή, όχι η πρώτη επιλογή». «Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα του κόσμου», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Η COVID-19 δεν αντιμετωπίζεται με σφαίρες ή βόμβες», προσέθεσε.  

Ως προς την κλιματική κρίση, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χρηματοδότηση 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις διεθνείς προσπάθειες. «Τον Ιούνιο ανακοίνωσα ότι οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν το ποσό που χορηγούν για τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία του κλίματος. Τώρα ανακοινώνω νέο διπλασιασμό, που θα αφορά και έργα προσαρμογής στην κλιματική κρίση, ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν ηγέτης στην κλιματική χρηματοδότηση», είπε. 
Νωρίτερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε στηλιτεύσει την ογκούμενη ανισότητα στην κατανομή εμβολίων αλλά και στην κατανομή του πλούτου. Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων των πλούσιων χωρών έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ πάνω από 90% των Αφρικανών περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση. «Πρόκειται για χυδαιότητα», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας επίσης το φαινόμενο «δισεκατομμυριούχοι να κάνουν βόλτες στο Διάστημα, ενώ εκατομμύρια πεινάνε».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του τόνισε ότι η Κίνα έχει μόνο ειρηνικές διαθέσεις στις διεθνείς σχέσεις και δεν θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο εκφοβισμού άλλων κρατών, ούτε θα αναζητήσει παγκόσμια ηγεμονία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή