ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση αντιδράσεων για την AUKUS

Nα μιλήσει με μια φωνή η Ευρώπη ζητάει και η Γερμανία

Κλιμάκωση αντιδράσεων για την AUKUS

ΠΑΡΙΣΙ. Τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενώπιον της ολομέλειας της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ απειλούσε να επισκιάσει η ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με αφορμή την ακύρωση της συμφωνίας Γαλλίας – Αυστραλίας για τα νέα υποβρύχια της Καμπέρα, με την κρίση να έχει ενισχύσει τις εκκλήσεις για τη δημιουργία αυτόνομου ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού. Η Γαλλία ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους εταίρους της την αναβολή των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία. Η Ε.Ε. ακύρωσε επίσης τις προετοιμασίες για την αμερικανοευρωπαϊκή σύνοδο τεχνολογίας και εμπορίου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, είπε χθες ότι θα θέσει προς συζήτηση τις επιπτώσεις της συμφωνίας AUKUS σε σύσκεψη με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. «Είναι θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Μπον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο Γερμανός ομόλογος του κ. Μπον, Μίκαελ Ροτ, καλώντας την Ευρώπη να ξεπεράσει τις διαφορές της και να μιλήσει με μια φωνή. «Αυτό είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι, ένα ξυπνητήρι, που πρέπει να κάνει την Ε.Ε. να σκεφτεί νέους τρόπους ενίσχυσης της εξωτερικής της πολιτικής και άμυνας. Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι. Η απολεσθείσα εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί και αυτό δεν θα είναι εύκολο», είπε ο Γερμανός υπουργός πριν από την έναρξη σύσκεψης με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η διπλωματική κρίση, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. 

«Οι θεμελιώδεις αρχές κάθε συμμαχίας είναι η αλληλεγγύη και η διαφάνεια. Παρατηρούμε εδώ πλήρη έλλειψη διαφάνειας και αλληλεγγύης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNN: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν οφείλει εξηγήσεις στη Γαλλία. Πολλά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα. Ενα κράτος – μέλος μας υπέστη κατάφωρη και ανεπίτρεπτη αδικία. Αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί πριν επιστρέψουμε στα καθ’ ημάς». Οι ηγέτες της Ε.Ε. των «27» θα συζητήσουν για τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ σε δείπνο στη Σλοβενία πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 5 Οκτωβρίου.