Γερμανία: Μειώθηκε το προβάδισμα του SPD

Γερμανία: Μειώθηκε το προβάδισμα του SPD

Πιο αμφίρροπη διαγράφεται η τελική ευθεία των γερμανικών εκλογών, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί δημοσιογράφοι και αναλυτές βιάστηκαν να υποστηρίξουν ότι ο υποψήφιος διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία από τον κεντροδεξιό συνασπισμό CDU/CSU, Αρμιν Λάσετ, έχασε την τελευταία ευκαιρία του να αντιστρέψει το κλίμα στο τρίτο και τελευταίο προεκλογικό ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής. Από τη στιγμή που ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Ολαφ Σολτς κέρδισε τις εντυπώσεις και σε αυτή την αναμέτρηση, το δημοσκοπικό προβάδισμά του εμφανιζόταν πλέον εδραιωμένο. Αλλά ο ίδιος ο Σολτς είχε άλλη γνώμη.

«Το σύνθημά μας είναι: Δεν επαναπαυόμαστε λόγω των θετικών για εμάς δημοσκοπήσεων. Πατάμε γερά στο έδαφος. Οποιος με θέλει για καγκελάριο πρέπει επίσης να ψηφίσει το SPD». Με αυτά τα λόγια ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και απερχόμενος αντικαγκελάριος επιχείρησε να «εμβολιάσει» τους οπαδούς του με ισχυρά αντισώματα κατά της επανάπαυσης, περιοδεύοντας στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, προπύργιο της Κεντροδεξιάς. Λίγες ώρες αργότερα, οι εξελίξεις τον δικαίωσαν.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa για το τηλεοπτικό δίκτυο RTL/n-tv εμφανίζει το SPD του Σολτς σταθερό στο 25%. Ωστόσο, η υποστήριξη στον συντηρητικό συνασπισμό CDU/CSU εμφανίζεται αυξημένη κατά μία μονάδα, στο 22%, γεγονός που προοιωνίζεται μια πιο αμφίρροπη τελική ευθεία προς τις κάλπες. Την ίδια τάση προδιέγραφε δημοσκόπηση της Δευτέρας. Στην έρευνα της Forsa, όλα τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται αναλλοίωτα στην προτίμηση ψήφου: 17% για τους Πρασίνους, από 11% για τους φιλελεύθερους του FDP και για την ακροδεξιά AfD, 6% για το αριστερό κόμμα Die Linke. 

Με βάση την τελευταία δημοσκοπική εικόνα, όλα τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας (κάτι που προϋποθέτει, κατά τα φαινόμενα, τη σύμπραξη τριών κομμάτων) μένουν ανοιχτά, με τους Σολτς και Λάσετ να αγωνίζονται για το ποιος θα ηγηθεί ως καγκελάριος της επόμενης κυβέρνησης και τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο να διατηρεί, έστω με δυσκολία, το προβάδισμα. Ωστόσο, τόσο ο Σολτς όσο και η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ έχουν απορρίψει την ιδέα να συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες, υποστηρίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να περάσει στην αντιπολίτευση ο συνασπισμός CDU/CSU, που κυβέρνησε τη Γερμανία για 16 χρόνια. Από την πλευρά του, το FDP, παρά τις πιέσεις του Λάσετ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Σολτς και τους Πρασίνους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ κατηγόρησε τους ηγέτες του συνασπισμού CDU/CSU ότι προκάλεσαν οι ίδιοι τη δημοσκοπική πτώση τους, γιατί «έχασαν τον πυρήνα του κεντρώου χώρου» με τις αντιφατικές θέσεις τους για την οικονομική πολιτική. «Ο Ζέντερ (του CSU) και ο Λάσετ (του CDU) αντιφάσκουν, καθώς υπόσχονται φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και συμμόρφωση με το φρένο χρέους», δήλωσε ο Λίντνερ, καλώντας τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους να προτιμήσουν το δικό του κόμμα.

Στο μεταξύ, δικαστήριο στην πόλη Τσβίκαου της Σαξονίας διέταξε να απομακρυνθούν από τα προεκλογικά ταμπλό οι αφίσες του ακροδεξιού κόμματος «Τρίτος Δρόμος» που είχαν σύνθημα «Κρεμάστε τους Πρασίνους». Το ανώτερο δικαστήριο του κρατιδίου ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε επιτρέψει την ανάρτηση της επίμαχης αφίσας στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. «Η ελευθερία έκφρασης ενός κόμματος πρέπει να υποτάσσεται στη δημόσια ασφάλεια», αναφέρεται στην απόφαση, που κάνει λόγο για υποκίνηση μίσους και βίας εναντίον άλλης πολιτικής δύναμης. Ο «Τρίτος Δρόμος», που κατεβάζει υποψηφίους σε δύο γερμανικά κρατίδια –Σαξονία και Βαυαρία–, απασχολεί τις αρχές ασφαλείας της Γερμανίας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι συνδέεται με νεοναζιστικούς κύκλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή