ΗΠΑ: Έρευνα για τις σκηνές Φαρ Ουέστ στο Ντελ Ρίο

ΗΠΑ: Έρευνα για τις σκηνές Φαρ Ουέστ στο Ντελ Ρίο

Χρήση μαστιγίου και λάσου από έφιππους συνοριοφύλακες έναντι Αϊτινών παράτυπων μεταναστών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε ότι οι εικόνες από το συνοριακό πέρασμα Ντελ Ρίο του προξενούν «φρίκη» και ανακοίνωσε έρευνα για τη συμπεριφορά έφιππων συνοριοφυλάκων, που φωτογραφήθηκαν να χρησιμοποιούν λάσα ή μαστίγια εναντίον μαύρων προσφύγων από την Αϊτή. Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μαζικότερες επιχειρήσεις απελάσεων στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, καθώς οι νεοεισερχόμενοι στέλνονται στην Αϊτή με τρεις ειδικές πτήσεις την ημέρα. 

«Οποιαδήποτε κακομεταχείριση ή βία εναντίον των μεταναστών είναι απαράδεκτη», είπε ο Μαγιόρκας στο δίκτυο CNN. «Οι εικόνες που είδα με ενοχλούν βαθύτατα». Για την καλύτερη διαχείριση του πλήθους, που το Σαββατοκύριακο εκτιμάτο σε 15.000 ανθρώπους, ο Μαγιόρκας έστειλε εκατοντάδες ενστόλους ως ενισχύσεις στην τοπική συνοριοφυλακή. Επί έξι χρόνια, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, οι ΗΠΑ δεν πραγματοποιούσαν απελάσεις προς την Αϊτή, που είναι η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου και μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Επί προεδρίας Τραμπ, οι υπηρεσίες ασύλου συρρικνώθηκαν, ενώ ο κορωνοϊός χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις άμεσες επιστροφές ατόμων που φθάνουν στα σύνορα («για λόγους δημόσιας υγείας»), χωρίς να ακολουθείται η τυπική διαδικασία της απέλασης ή να τους δίδεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να εφαρμόζει τον κανόνα αυτό, προσφεύγοντας κατά της δικαστικής απόφασης που τον έκρινε παράνομο. 

Ετσι, ενώ στους Αϊτινούς που είχαν φθάσει στις ΗΠΑ έως τις 30 Ιουλίου 2021 η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε προστασία από τις απελάσεις, όλοι οι υπόλοιποι στέλνονται με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στη μαρτυρική χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή