Δύο αγωγές για άμβλωση στο Τέξας

Δύο αγωγές για άμβλωση στο Τέξας

Ιατρός παραβίασε τον αμφιλεγόμενο πολιτειακό νόμο δραστικών περιορισμών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Δύο αγωγές στα αστικά δικαστήρια του Τέξας αντιμετωπίζει ο γυναικολόγος Αλαν Μπρέιντ, ο οποίος παραδέχθηκε σε στήλη του στην εφημερίδα Washington Post ότι παραβίασε τον νέο νόμο για τις αμβλώσεις στο Τέξας. Οι αγωγές αναμένεται να αποτελέσουν δοκιμασία για τη συνταγματικότητα του αμφιλεγόμενου νόμου. Οι νέοι κανόνες στο Τέξας απαγορεύουν κάθε διακοπή κύησης μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, κάτι που συμβαίνει γύρω στην έκτη εβδομάδα, όταν πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει ότι εγκυμονούν. Το νομοθέτημα δεν προβλέπει εξαιρέσεις, ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομειξίας. 

Τις αγωγές κατά του δρος Μπρέιντ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης κλινικών οικογενειακού προγραμματισμού στην περιοχή του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, κατέθεσαν δύο πρώην δικηγόροι από το Αρκάνσας και το Ιλινόι. Ο νέος νόμος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας σε κάθε πολίτη –ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του– να καταθέτει αγωγές εναντίον ιατρών οι οποίοι προβαίνουν σε αμβλώσεις σε γυναίκες μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Οι αγωγές πρέπει, όμως, να στοχεύουν μόνο τους ιατρούς και όχι τις γυναίκες που επιδιώκουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Ο νόμος υπακούει στις απαιτήσεις υπερσυντηρητικών κύκλων των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι η άμβλωση εμβρύων που έχουν σφυγμό αποτελεί πράξη ανθρωποκτονίας, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ιατρική κοινότητα, επιτρέποντας την άμβλωση μέχρι και τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Ο δρ Μπρέιντ, που ασκεί την Ιατρική εδώ και πενήντα χρόνια, έγραψε σε άρθρο του στην Post: «Ελαβα την απόφαση αυτή τηρώντας τον όρκο μου να προστατεύω τη ζωή όλων των ασθενών μου και γιατί η ασθενής είχε το θεμελιώδες δικαίωμα να εξασφαλίσει την ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν. Γνώριζα καλά πως θα μπορούσα να αντιμετωπίσω νομικές συνέπειες, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι η προσπάθεια της πολιτείας του Τέξας δεν θα έμενε αναπάντητη». 

Θολά τα κίνητρα

Ο ένας από τους ενάγοντες, ο πρώην δικηγόρος από το Αρκάνσας, Οσκαρ Στίλι, έχει καταδικασθεί σε κατ’ οίκον κράτηση 15 ετών για φορολογική απάτη και σύσταση συμμορίας. Κίνητρο του Στίλι –και άλλων εναγόντων– ενδέχεται να είναι και το «μπόνους» 10.000 δολαρίων που υπόσχεται ο νόμος του Τέξας για κάθε καταδίκη ιατρού ή κλινικής αμβλώσεων. 

Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε έκτακτο αίτημα με στόχο την αναστολή εφαρμογής του αμφιλεγόμενου νομοθετήματος. Εκπρόσωποι κλινικών οικογενειακού προγραμματισμού υποστηρίζουν ότι ο νόμος αντιβαίνει σε απόφαση του 1973 από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν δικαίωμα άμβλωσης μέχρι και την 22η με 24η εβδομάδα της κύησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, απέφυγε να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου, διατηρώντας τον έτσι σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή