Brexit: Οι Βρετανοί ετοιμάζονται να αφήσουν τα μέτρα για τις γιάρδες και τα κιλά για τις λίβρες

Brexit: Οι Βρετανοί ετοιμάζονται να αφήσουν τα μέτρα για τις γιάρδες και τα κιλά για τις λίβρες

Η κυβέρνηση Τζόνσον αναμένεται να ικανοποιήσει και αυτό το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επιστροφή της Βρετανίας στα παραδοσιακά μπλε διαβατήρια, αντί των βυσσινί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit, στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται η πίεση των πιο… παραδοσιακών ψηφοφόρων υπέρ της επιστροφής και στις παλιές μονάδες μέτρησης, όπως οι λίβρες, τα πόδια και οι γιάρδες, που η ένταξη στην τότε ΕΟΚ τη δεκαετία του 1970 είχε αντικαταστήσει με το μετρικό σύστημα.

Τα… μίλια και οι ίντσες, οι μονάδες μέτρησης μήκους του λεγόμενου αυτοκρατορικού συστήματος που άντεξαν στην πίεση της ηπειρωτικής Ευρώπης και των… χιλιομέτρων και εκατοστών, είναι πιθανό πλέον να έχουν ξανά παρέα τις υπόλοιπες παραδοσιακές μονάδες μέτρησης, όπως είναι και η ουγγιά, η πίντα και το γαλόνι.

Με την ένταξη στην ΕΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, οι Βρετανοί υποχρεώθηκαν να έχουν στις επιγραφές και ταμπέλες των τιμών τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα αυτοκρατορικά μέτρα αυτά του ευρωπαϊκού μετρικού συστήματος, υπό την απειλή κυρώσεων. Τότε είχε ξεσηκωθεί οργή στους Βρετανούς, που φώναζαν ότι οι Βρυξέλλες διατάζουν ακόμη και τη… βασίλισσά τους.

Τώρα η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προωθεί την αναθεώρηση του συνόλου του κοινοτικού κεκτημένου που είχε ενσωματωθεί στη βρετανική νομοθεσία, που περιλάμβανε και την υποχρέωση της αναγραφής των αποστάσεων σε εκατοστά και μέτρα, του όγκου σε λίτρα κλπ. και του βάρους σε γραμμάρια και κιλά.

Δεν αποτελεί καμιά έκπληξη ότι η σχετική πρωτοβουλία τείνει να εκπληρώσει τον πόθο δεκαετιών των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, που μετά τη διατήρηση της στερλίνας αντί της υιοθέτησης του ευρώ πέτυχαν το 2016 και στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Φαίνεται πάντως να αγνοεί την εμπορική διάσταση της εξομοίωσης των μονάδων μέτρησης για τη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η αναχρονιστική της πρωτοβουλία μοιάζει να αγνοεί τις προτεραιότητες που έχει ο βρετανικός λαός – αποφεύγοντας έτσι να την απορρίψει.

Πηγή: BBC, The Conversation

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή