ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία-Παναμάς: 19.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα

Σχεδόν 19.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Αϊτή, είναι εγκλωβισμένοι στις βόρειες ακτές της Κολομβίας

Κολομβία-Παναμάς: 19.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα

Σχεδόν 19.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Αϊτή, είναι εγλωβισμένοι στις βόρειες ακτές της Κολομβίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή.

«Έπειτα από μια αποστολή αξιολόγησης της μεταναστευτικής κρίσης (…), μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σχεδόν 19.000 μετανάστες», στην κοινότητα Νεκόκλι, του διαμερίσματος Αντιόχεια, «εν αναμονή διέλευσης προς τα σύνορα για τον Παναμά», δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, Κάρλος Καμάργκο.

Οι μετανάστες αυτοί είναι «στην πλειονότητά τους από την Αϊτή», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Καμάργκο.

Εδώ και εβδομάδες, χιλιάδες μετανάστες, που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν τη μικρή παράκτια πόλη, το Νεκόκλι, στις ακτές του Ατλαντικού της Κολομβίας, ένα από τα σημεία διέλευσης προς τον γειτονικό Παναμά.

Η ροή μεταναστών είχε περιοριστεί το 2020 λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και το κλείσιμο των συνόρων.

Όμως, από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, το Νεκόκλι, με πληθυσμό 45.000 κατοίκους, βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Από το Νεκόκλι, οι μετανάστες πρέπει στη συνέχεια να διαπλεύσουν τον Κόλπο Ουράμπα, για να φθάσουν στο μικρό χωριό Ακάντι, που συνορεύει με τον Παναμά. Στη συνέχεια, ξεκινούν πεζοί την επικίνδυνη διαδρομή για να διασχίσουν την ορεινή ζούγκλα Νταριέν.

Για ημέρες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, βρίσκονται αντιμέτωποι με ερπετά, χαράδρες, τροπικές βροχές και εγκληματίες που συνδέονται συχνά με συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Την ίδια ώρα, οι δύο ναυτιλιακές εταιρείες της περιοχής, που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από το Νεκόκλι, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των αφίξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συμφόρηση στην περιοχή.

Αυτές οι δύο εταιρείες «συνεχίζουν να πωλούν καθημερινά 250 θέσεις η κάθε μία σε μετανάστες», διευκρίνισε ο Συνήγορος του Πολίτη, που είναι επιφορτισμένος με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κόλπους της κολομβιανής κυβέρνησης.

«Έως σήμερα, έχουν ήδη πουλήσει 11.500 εισιτήρια. Ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων δεν μπόρεσε να αγοράσει αυτά τα εισιτήρια και ορισμένοι αποφάσισαν να διαπλεύσουν τον Κόλπο Ουράμπα με παράνομα πλεούμενα», εξήγησε ο Καμάργκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ