Δεσμεύσεις για το κλίμα μέσω του ΟΗΕ

Δεσμεύσεις για το κλίμα μέσω του ΟΗΕ

Εντονη κριτική του Μπόρις Τζόνσον στα ανεπτυγμένα κράτη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευσή του πως η Κίνα θα σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό γνωστοποίησε ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε πως το Πεκίνο «θα εντείνει τη στήριξή του σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες για να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια», απαντώντας στα αιτήματα οργανισμών προστασίας του περιβάλλοντος που είχαν ζητήσει από την Κίνα να κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης σε αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αναφορικά με τις δικές της υποχρεώσεις, ο Σι επιβεβαίωσε πως η Κίνα εξακολουθεί να επιθυμεί να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2060.

Δεν φτάνει η συμφωνία

Την επείγουσα φύση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης τόνισε από το βήμα του ΟΗΕ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ασκώντας έντονη κριτική στις ανεπτυγμένες χώρες που δεν τηρούν τη δέσμευσή τους για παροχή 100 δισ. δολαρίων ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – όπως άλλωστε επιβάλλει η συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν το 2015. «Ολοι κουνούν το κεφάλι και συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι θυμώνω όλο και περισσότερο γιατί αυτό το “κάτι” στο οποίο πολλοί έχετε δεσμευθεί είναι εντελώς ανεπαρκές», είπε ο Τζόνσον. 

Νωρίτερα παραδέχτηκε πως θα είναι «δύσκολο» να υλοποιηθεί σημαντική δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης των φτωχών χωρών, δίνοντας «έξι πιθανότητες στις δέκα» να επιτευχθεί μια τέτοια εξέλιξη πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο.

Αίτημα των Ταλιμπάν

​​​​​Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν εξέφρασαν την επιθυμία τους να απευθυνθούν στους ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, αφού διόρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Εθνη, τον Σουχαΐλ Σαχίν, τον εκπρόσωπό τους που βρίσκεται στην Ντόχα. Το αίτημα μετέφερε μέσω επιστολής στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, ο οποίος ζήτησε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση, η οποία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής, τονίζοντας πως το ζήτημα της εκπροσώπησης του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ θα συζητηθεί από εννιαμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Καθότι είναι χρονικά δύσκολο να συνεδριάσει η επιτροπή πριν από τη Δευτέρα, το πιθανότερο είναι οι Ταλιμπάν να μη συμμετάσχουν στη φετινή Γενική Συνέλευση. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, το διάστημα 1996-2001, ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης που ανετράπη παρέμεινε εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή