Επιστρέφει στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρέσβης

Επιστρέφει στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρέσβης

Εξι ημέρες μετά τη ρήξη για τα υποβρύχια, το τηλεφώνημα Μπάιντεν - Μακρόν γεφύρωσε τις διαφορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εξι ημέρες μετά τη ρήξη που προξένησε στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε να στείλει και πάλι τον πρέσβη της χώρας του στην Ουάσιγκτον. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και όρισαν συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

«Η κατάσταση αυτή θα είχε αποφευχθεί με ανοικτές διαβουλεύσεις μεταξύ εταίρων για ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν μετά το τηλεφώνημα. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε την πάγια δέσμευσή του στον τομέα αυτό». Το ανακοινωθέν σημειώνει ότι αρχίζει «διαδικασία διεξοδικών διαβουλεύσεων ώστε να εγκαθιδρυθούν οι όροι που εγγυώνται την εμπιστοσύνη και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη κοινών στόχων».   

Ο συμφιλιωτικός τόνος του ανακοινωθέντος απέχει πολύ από τις έως τώρα δηλώσεις, όπως αυτή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών που στηλίτευε την πολιτική του Τζο Μπάιντεν ως ομοιάζουσα με τη «μονομερή, απρόβλεπτη, βίαιη και ασεβή προς τους εταίρους» πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Με άδεια χέρια ο Τζόνσον

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε παροτρύνει, στα γαλλικά, τον Εμανουέλ Μακρόν να «ξεκολλήσει» και να «χαλαρώσει». Αλλά ίσως ο Τζόνσον χρειαστεί να ακολουθήσει και ο ίδιος τις συμβουλές αυτές, αφού η δική του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς. Παρά το αμυντικό σύμφωνο, μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. 

Ερωτηθείς μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη, αν η Βρετανία βρισκόταν όντως «στο τέλος της ουράς» για την υπογραφή εμπορικού συμφώνου, ο πρόεδρος Μπάιντεν αρκέστηκε να πει: «Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό». Στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο περιοδικό Politico ότι το Λονδίνο θα πρέπει να επιδιώξει την είσοδό του στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Βόρειας Αμερικής (CUSMA, πρώην NAFTA). Η άρνηση του Μπάιντεν αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς η εκστρατεία υπέρ του Brexit είχε βασιστεί σε υποσχέσεις διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή