Αμερικανική δύναμη κρούσης με drones

Αμερικανική δύναμη κρούσης με drones

Ο 5ος στόλος στον Περσικό Κόλπο με οπλικά συστήματα που θα κινούνται στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτήν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MANAMA. Νέα αεροναυτική δύναμη κρούσης, η οποία θα περιλαμβάνει ιπτάμενα, πλωτά και υποβρύχια αυτόνομα μέσα (drones) εγκαινιάζει ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, που έχει έδρα στον Περσικό Κόλπο, με στόχο την ανάσχεση της ιρανικής απειλής.

Παρότι αξιωματούχοι του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν διευκρίνισαν ποια συστήματα θα αξιοποιηθούν στη νέα αεροναυτική δύναμη στο Μπαχρέιν, τα νέα drones είναι πλέον ικανά να περιπολούν πάνω από τις κρίσιμες για τη διεθνή ναυσιπλοΐα θαλάσσιες προσβάσεις στον Περσικό, όπως το στενό του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν, αλλά και τα στενά του Μπαμπ ελ Μάντεμπ, που ελέγχουν την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα συστήματα που θα αξιοποιηθούν δοκιμάστηκαν με επιτυχία στις ναυτικές ασκήσεις τον Απρίλιο από τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού. Τα σμήνη των drones, που είχαν χρησιμοποιηθεί στα γυμνάσια αυτά, περιελάμβαναν μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης με πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης, μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας τύπου Seahawk και Sea Hunter, καθώς και υποβρύχια drones όμοια με συμβατικές τορπίλες.

«Νέο αμυντικό δόγμα»

Στην περιοχή που θα επιχειρούν τα drones έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων με στόχο εμπορικά κυρίως πλοία τα τελευταία χρόνια. Σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης καλεί το Πεντάγωνο να αφιερώσει μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οπλικών συστημάτων, εγκαταλείποντας τα «όπλα του παρελθόντος». Η δύναμη κρούσης 59, όπως ονομάζεται η νέα μονάδα του 5ου στόλου, εκμεταλλεύεται την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας τις «συνθήκες για νέο αμυντικό δόγμα», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο πρώην ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. «Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου αφιερώνει μόλις 20 δισ. δολάρια για την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη και τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, ελάχιστο ποσοστό από τα 700 δισ. του αμυντικού προϋπολογισμού», επισημαίνει ο ναύαρχος Σταυρίδης.
ASSOCIATED PRESS, ΒLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή