Ερντογάν: Πακέτο 3 δισ. δολαρίων πίσω από το «ναι» στη Συμφωνία του Παρισιού

Ερντογάν: Πακέτο 3 δισ. δολαρίων πίσω από το «ναι» στη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλότοκα δάνεια ύψους 3 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Γαλλία και η Γερμανία «κρύβονται» πίσω από την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα από την Τουρκία, σημειώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότοκα δάνεια ύψους 3 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Γαλλία και η Γερμανία «κρύβονται» πίσω από την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επικυρώσει τελικά τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σημειώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η χώρα του δεν είχε επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού λόγω των «αδικιών» σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, όμως διαπίστωσε ότι πρόσφατα έγινε πρόοδος στο θέμα αυτό.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα κυρώθηκε από 196 κράτη μέλη του ΟΗΕ το 2015 και τέθηκε σε ισχύ το 2016. Από τον Μάρτιο του 2021, 191 κράτη μέλη του ΟΗΕ συμμετείχαν επίσημα στη συμφωνία, μεταξύ των οποίων 19 από τα 20 μέλη της G20 – η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που έμεινε εκτός.

Η συμφωνία αποσκοπούσε στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, δεσμεύοντας τα κράτη να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να υιοθετήσουν περισσότερες «πράσινες» πολιτικές.

Η Τουρκία αρνούνταν να υπογράψει τη συμφωνία μέχρι να αφαιρεθεί το όνομά της από τον κατάλογο των ανεπτυγμένων χωρών και να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία να επωφεληθεί από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Βασικό ζητούμενο για την Τουρκία ήταν η χρηματοδότηση «πράσινων» πρότζεκτ από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, καθώς χωρίς αυτήν, όπως τόνιζαν, η επικύρωση της συμφωνίας θα ήταν αδύνατη.

Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κλίμα τον Απρίλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Μεχμέτ Εμίν Μπιρπανάρ, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του διαπραγματεύεται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ειδικότερα, ανέφερε τη δυνατότητα που θα έδινε στην Τουρκία για επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη ένα πακέτο 3 δισ. δολαρίων.

«Τρία δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα πολύ σοβαρό ποσό για χρηματοδότηση έργων φιλικών προς το περιβάλλον» σημείωσε.

Ο αρθρογράφος του Duvar και επικεφαλής του Ιδρύματος για το Κλίμα (limklim-Der) Οντέρ Αλντζεντίκ δήλωσε στο T24 ότι προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι τα χαμηλότοκα δάνεια και όχι η επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Επισήμανε ότι παρά την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 220 δισ. τόνους το 1990 σε 506 δισ. το 2019, η Τουρκία έθεσε ως στόχο για το 2030 τους 929 δισ. τόνους. «Το τρέχον κίνητρο της κυβέρνησης στην Τουρκία δεν είναι να μειώσει τις εκπομπές και να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, αλλά να την επιταχύνει» καταλήγει ο Αλντζεντίκ.

Με πληροφορίες από duvarenglish.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή