Πορτογαλία: Αίρει τους περισσότερους περιορισμούς για την πανδημία

Πορτογαλία: Αίρει τους περισσότερους περιορισμούς για την πανδημία

Η Πορτογαλία έχει πλέον εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία θα άρει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της Covid-19, δίνοντας το πράσινο φως για 100% πληρότητα στα εστιατόρια και τις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων από την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα.

«Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον νόμο αίρονται, εισερχόμαστε σε μια φάση που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα καθενός», είπε ο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε.

Μεταξύ των λίγων μέτρων που παραμένουν σε ισχύ: η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε μεγάλες εκδηλώσεις, στα κέντρα φροντίδας, στα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ. Η χρήση της μάσκας σταμάτησε να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς η Πορτογαλία έχει πλέον εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 83,4% του πληθυσμού της, τα νυχτερινά κλαμπ και τα μπαρ θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, έχοντας παραμείνει κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, επισήμανε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Εντούτοις, οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid-19.

Από την 1η Οκτωβρίου, δεν θα προβλέπονται πλέον όρια στον αριθμό που θα επιτρέπεται να κάθονται μαζί στα εστιατόρια και τα καφέ ή που θα παρίστανται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμους και βαπτίσεις.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και γυμναστήρια, όμως θα απαιτούνται για τα αεροπορικά ταξίδια και τις θαλάσσιες μεταφορές ή για να παραστεί κανείς σε πολύ μεγάλες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον Κόστα.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα 885 νέα κρούσματα Covid-19 και πέντε θανάτους. Το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται πλέον σε 1.064,876 ή περίπου ένας στους 10 Πορτογάλους και εκείνο των νεκρών σε 17.938.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή