ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής Moderna: Σε ένα χρόνο το τέλος της πανδημίας

Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Βρετανία μειώθηκε για πρώτη φορά και η βρετανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει το γεγονός στην COVID-19.

Επικεφαλής Moderna: Σε ένα χρόνο το τέλος της πανδημίας

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα τελειώσει η πανδημία, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, υπογραμμίζοντας την αύξηση της παρασκευής εμβολίων παγκοσμίως. «Με δεδομένη την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων το τελευταίο εξάμηνο, στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο», τόνισε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, σημειώνοντας ότι δεν θα λείψουν ούτε οι αναμνηστικές δόσεις για όποιον τις χρειαστεί. Στο προσεχές διάστημα θα διατίθενται, επίσης, εμβόλια κατά της COVID-19 για βρέφη και νήπια, γεγονός που θα ενισχύσει τη συνολική άμυνα της διεθνούς κοινότητας έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα»

«Οσοι δεν εμβολιαστούν, θα αποκτήσουν ανοσία με φυσικό τρόπο, δηλαδή θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό επειδή η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι υπερμεταδοτική. Ετσι θα καταλήξουμε σε παρόμοια κατάσταση με αυτήν που διαμορφώνεται με τον ιό της γρίπης. Μπορούμε δηλαδή να εμβολιαστούμε και να περάσουμε έναν όμορφο χειμώνα ή να μην το κάνουμε, να διακινδυνεύσουμε, να αρρωστήσουμε και πιθανώς να καταλήξουμε στο νοσοκομείο». Ηδη η Moderna ερευνά την παρασκευή νέων εμβολίων, προσαρμοσμένων στη μετάλλαξη «Δέλτα», που θα αποτελέσουν τις αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις το 2022. 

Την Τετάρτη ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον επαναληπτικό εμβολιασμό των άνω των 65 ετών, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίου, για όσους κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά, όπως επίσης και για όσους λόγω της εργασίας τους εκτίθενται σε υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή τους υγειονομικούς. Χθες η συμβουλευτική επιτροπή του ομοσπονδιακού οργανισμού αναμενόταν να καταλήξει στο ποιοι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση της Pfizer.

Mελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση ClinicalInfectious Diseases την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται κατά τρόπο ώστε να γίνει περισσότερο αερογενής και να μεταδίδεται ευκολότερα με τον αέρα. Ετσι, εκτιμούν οι ερευνητές, ένα από τα καλύτερα μέτρα προστασίας έναντι της λοίμωξης, εκτός βέβαια από τον αναγκαίο εμβολιασμό, παραμένει η μάσκα. 

Τέλος, η καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία αποτυπώνεται με σαφήνεια και από ακόμα ένα στοιχείο. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Βρετανία μειώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη τήρησης των σχετικών αρχείων. Ενα αγόρι που γεννήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια, ενώ αν είχε γεννηθεί την περίοδο 2015-2017 θα έφτανε τα 79,2, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία, αποδίδοντας το γεγονός στην COVID-19.