Βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν

Βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν

Η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση λόγω της απόφασης της Ταϊπέι να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Δεκαεννέα πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες, έστειλε η Κίνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, σε μια σαφή ένδειξη του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην πυριτιδαποθήκη της Ανατολικής Ασίας. Η Κίνα έχει ενοχληθεί από την ανακοίνωση της Ταϊβάν ότι θα ενισχύσει κατά 8,7 δισ. δολάρια τις αμυντικές δαπάνες της, καθώς και από τη δημιουργία του αντικινεζικού αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας. 

«Οι Κινέζοι κομμουνιστές εξακολουθούν να επενδύουν στους αμυντικούς προϋπολογισμούς και οι παραβιάσεις του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου μας είναι συχνές», είπε η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουεν. Από την ανάληψη της εξουσίας, το 2016, ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων του νησιού αποτελεί προτεραιότητα της Τσάι, με την ενθάρρυνση και του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, δεν έχει πάψει να θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος και να εμποδίζει την ενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα. Πιο πρόσφατο πεδίο ανταγωνισμού είναι η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού (CPTPP), από την οποία η Κίνα επιδιώκει να αποκλείσει την Ταϊβάν. 

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις από την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση του αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας εξακολουθούν να γίνονται αισθητές στη Γαλλία, παρά το συμφιλιωτικό τηλεφώνημα των προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν την Τετάρτη. «Η μόνη στρατηγική ανησυχία των ΗΠΑ πλέον είναι η ανάσχεση της Κίνας. Τόσο ο τέως όσο και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρούν ότι οι σύμμαχοι πρέπει να είναι υπάκουοι», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. «Εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή