ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδια πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα

Ανεβαίνει η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των ναυτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Ουκρανίας, που ερεθίζουν τη Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να κήρυξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μια νέα περίοδο στις διεθνείς σχέσεις, με περισσότερη διπλωματία και λιγότερη στρατιωτική πίεση, αλλά η Μαύρη Θάλασσα φαίνεται να εξαιρείται, επί του παρόντος, από αυτήν τη σύλληψη. 

Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ερεθίζοντας τη Μόσχα. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν ναυτικές δυνάμεις και από άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, προσφέροντας υποστήριξη στην Ουκρανία. Κίεβο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απάντηση στα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Λευκορωσίας, που έλαβαν χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ενόψει της κοινής αμερικανο-ουκρανικής άσκησης, η Μόσχα προχώρησε σε νέα επίδειξη δύναμης. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διεξήγαγε χθες ασκήσεις καταστροφής αντίπαλου στόλου από ξηράς με πυραυλικά συστήματα Bastion, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν θαλάσσιους στόχους σε απόσταση 350 χιλιομέτρων και χερσαίους σε απόσταση 450 χιλιομέτρων. Πρόκειται για προχωρημένης τεχνολογίας, ευέλικτο αμυντικό σύστημα, με πυραύλους που μπορούν να μεταφέρονται και να εκτοξεύονται από φορτηγά οχήματα.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, την οποία έχει ζητήσει το Κίεβο, προϋποθέτει να ξεκαθαριστούν, από ουκρανικής πλευράς, η ατζέντα και οι στόχοι της συνάντησης. Ο Ρώσος αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει την ομιλία Ζελένσκι στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο Ουκρανός ηγέτης είχε ασκήσει κριτική στη Ρωσία και στον πρόεδρό της. 

Στο μεταξύ, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που περιορίζει την ισχύ των ολιγαρχών, στο πλαίσιο της εκστρατείας Ζελένσκι κατά της ενδημικής διαφθοράς. Μία ημέρα νωρίτερα, η Ουκρανία είχε παγώσει από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον κορυφαίου συμβούλου του Ζελένσκι. Πηγές από το Κίεβο πιθανολογούσαν ότι η απόπειρα αποτελούσε προειδοποιητικό πλήγμα από κύκλους των ολιγαρχών, που στρεφόταν εναντίον του ίδιου του Ουκρανού προέδρου, ενόψει της ψήφισης του νόμου για τη διαφθορά.