Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ

Τέσσερις συνεργάτες του τέως προέδρου έλαβαν κλήτευση για να παρουσιαστούν ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι έρευνες γύρω από τον ρόλο του τέως Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην οργάνωση και κινητοποίηση της εφόδου από πλήθος υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, την έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, που έλαβε χώρα την 6η Ιανουαρίου και συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέσσερις στενοί συνεργάτες του Τραμπ έλαβαν, την Πέμπτη το απόγευμα, κλήτευση για να παρουσιαστούν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά τις πράξεις του τέως προέδρου την ημέρα της φονικής επίθεσης.

Ποιοι θα καταθέσουν

Η εν λόγω επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί «ιδιαίτερα προκατειλημμένη» από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενδιαφέρεται να ακούσει ιδίως τον Μαρκ Μέντοους, ο οποίος εκείνη την περίοδο διατελούσε προσωπάρχης των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου. Ο Στιβ Μπάνον, παλαιότερος σύμβουλος του τέως προέδρου, κλήθηκε επίσης να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, καθώς την προηγουμένη των επιθέσεων είχε προειδοποιήσει δημοσίως πως θα γινόταν «κόλαση». Για καταθέσεις κλήθηκαν επίσης ο Κασιάπ Πατέλ, πιστός συνεργάτης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και πρώην στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, και ο Νταν Σκαβίνο, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως συμμετείχε σε συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ με στόχο την εύρεση μιας στρατηγικής που θα απέτρεπε τα μέλη του Κογκρέσου από το να επικυρώσουν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.
Τον ίδιο στόχο είχαν και οι εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, διαμαρτυρόμενοι κατά της υποτιθέμενης νοθείας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πέντε άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν.

Και στο Κογκρέσο

Η επιτροπή απαιτεί από τους τέσσερις συνεργάτες του τέως προέδρου να της παραδώσουν σειρά εγγράφων έως τις 7 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου την εβδομάδα που ακολουθεί. Ο Τραμπ αντέδρασε στην κλήτευση των συνεργατών του εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως θα δώσει μάχη κατά της διαδικασίας, επικαλούμενος την κυβερνητική ασυλία και άλλους λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή