CDC: Ενισχυτική δόση για τους άνω των 65

CDC: Ενισχυτική δόση για τους άνω των 65

Η σύσταση του CDC παρά τις αντιρρήσεις της συμβουλευτικής επιτροπής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να κάνουν και την αναμνηστική δόση εμβολίου, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα ενισχύσει την άμυνά τους έναντι του κορωνοϊού και κυρίως της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα»

Τρίτη δόση εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καλούνται να κάνουν οι άνω των 65 ετών, οι ένοικοι οίκων ευγηρίας, άτομα 50 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, αλλά και όσοι ενήλικοι εκτίθενται σε υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό. Τα άτομα 18 έως 49 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να επιλέξουν κατά πόσον θα κάνουν την τρίτη δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ομοσπονδιακού οργανισμού ήταν επεισοδιακή. Σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά κίνηση, η επικεφαλής του, Ροσέλ Βαλένσκι, τροποποίησε τη γνωμάτευση της συμβουλευτικής επιτροπής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναμνηστική δόση και όσοι λόγω εργασίας εκτίθενται στην COVID-19.

Την ίδια στιγμή, στην Αφρική, όπως δήλωσε στην ολομέλεια του ΟΗΕ η πρόεδρος της Τανζανίας, Σάμια Σουλούχου Χασάν, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 4% του πληθυσμού. «Αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανένας», τόνισε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε χθες τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που παρασκευάζει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, αλλά μόνο με συγκεκριμένα κριτήρια. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα της COVID-19, που κινδυνεύουν με νοσηλεία, μπορούν να λάβουν τον συνδυασμό των συνθετικών αντισωμάτων, όπως και όσοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εξαιτίας ανοσοκαταστολής ή άλλων προβλημάτων δεν παράγουν δικά τους, φυσικά αντισώματα. 

Η Ρωσία κατέγραψε χθες για μία ακόμα φορά ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από τον κορωνοϊό, με 828 νεκρούς εντός 24 ωρών, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη θέση των χωρών με τα περισσότερα θύματα της COVID-19 στην Ευρώπη, με 202.273 θανάτους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gogov, που καταγράφει την εξέλιξη του ρωσικού εμβολιαστικού προγράμματος, έως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 28% του πληθυσμού.

Tέλος, η ελεγκτική αρχή φαρμάκων της Αιγύπτου έδωσε χθες το πράσινο φως για τη χορήγηση του ρωσικού μονοδοσικού εμβολίου Sputnik Light. Η κυβέρνηση του Καΐρου ελπίζει ότι με το νέο σκεύασμα θα καταφέρει να επιτύχει τη δημιουργία τείχους ανοσίας σε πολύ ταχύτερο χρόνο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή