ΚΟΣΜΟΣ

Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στη Βόρεια Αμερική

Τα αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι είναι ηλικίας 21.000 έως 23.000 ετών

Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στη Βόρεια Αμερική

ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ. Μια νέα αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε τις αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Βόρεια Αμερική. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο εθνικό πάρκο White Sands, στο Νέο Μεξικό, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, έφερε στο φως τα αρχαία ίχνη, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι ήταν ηλικίας 21.000 έως 23.000 ετών. Τα αποτυπώματα βρίσκονταν θαμμένα ανάμεσα σε στρώματα εδάφους του εθνικού πάρκου. Οι επιστήμονες από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανέλυσαν σπόρους που βρίσκονταν ενσωματωμένοι στα ανθρώπινα ίχνη για να υπολογίσουν την ηλικία των πατημασιών, που προέρχονταν κυρίως από παιδιά και εφήβους. 

Στο παρελθόν, οι ερευνητές υπέθεταν ότι η πρώτη εμφάνιση των ανθρώπων στην Αμερική έγινε πριν από 11.000 έως 13.000 χρόνια λόγω των πέτρινων λογχών που έχουν βρεθεί σε όλη την έκταση της Βόρειας Αμερικής και σχετίζονται με τον πολιτισμό των Κλόβις. Οι Κλόβις έφτασαν στην Αµερική από τη Σιβηρία, διασχίζοντας πρώτα την Αλάσκα, η οποία πριν από 13.500 χρόνια συνδεόταν µέσω µιας λωρίδας γης µε την Ασία. «Τα στοιχεία είναι πολύ πειστικά και εξαιρετικά συναρπαστικά», δήλωσε στο περιοδικό Nature ο αρχαιολόγος και ειδικός χρονολόγησης ραδιοανθράκων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Τομ Χίγκαμ. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά τα ίχνη είναι πραγματικά της ηλικίας που υπολογίσαμε», προσέθεσε.

«Η δημοσίευση κάνει μια πολύ συναρπαστική υπόθεση, ότι αυτά τα αποτυπώματα δεν είναι μόνο ανθρώπινα, αλλά είναι περισσότερο από 20.000 ετών», δήλωσε ο Σπένσερ Λούκας, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστήμης του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη. Οι χρονολογήσεις των νέων ιχνών εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πότε και πώς οι άνθρωποι από τη Σιβηρία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, καθώς αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι περικύκλωσαν τις ακτές του Ειρηνικού, ενώ οι εσωτερικές διαδρομές ήταν θαμμένες κάτω από τον πάγο. Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι τα αποτελέσματά της επικυρώνουν τα στοιχεία για ακόμη παλαιότερα σημάδια εγκατάστασης του ανθρώπινου είδους στην Αμερική.