Αφγανιστάν: Επιστρέφουν εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί

Αφγανιστάν: Επιστρέφουν εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί

Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ, δηλώνει εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις της Δύσης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο εκ των συνιδρυτών των Ταλιμπάν και νυν υπουργός φυλακών, Μουλά Νουρουντίν Τουράμπι, δήλωσε αφοπλιστικά ότι θα επαναληφθούν στο μέλλον οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί χεριών, αν και ίσως όχι δημόσια, όπως στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από το κίνημα, μεταξύ 1996 και 2000.

Ο Τουράμπι απέρριψε τις επικρίσεις για τις εκτελέσεις εκείνης της περιόδου, οι οποίες συχνά γίνονταν δημόσια σε ένα στάδιο, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του. «Ολοι μας επέκριναν για τις τιμωρίες στο στάδιο, αλλά εμείς ποτέ δεν είπαμε τίποτα για τους δικούς τους νόμους και ποινές. Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα θέσουμε τους νόμους μας με βάση το Κοράνι».

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, όπου ταξίδεψε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι η μέχρι τώρα πολιτική των Ταλιμπάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, αλλά η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί τους εάν σχηματίσουν μια πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. «Προς το παρόν υπάρχουν μόνο μερικά σήματα που δείχνουν την πιθανότητα ότι μπορεί να υπάρξει πιο ανοιχτή πρόσβαση στην ηγεσία. Εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στο να συζητήσουμε τι είναι δυνατόν να κάνουμε μαζί».

Τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν αφού ο πρέσβης της Τουρκίας στην Καμπούλ, Τσιχάντ Εργκινάι, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι. Ο Εργκινάι δήλωσε στο Twitter ότι δεσμεύτηκε για «τη συνεχή στήριξη της Τουρκίας στον αφγανικό λαό και την ενίσχυση των ιστορικών δεσμών». 

Επαφές με τη Ρωσία

Από την πλευρά της, η Μόσχα συζητάει μια πιθανή επίσκεψη αντιπροσωπείας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στη Ρωσία, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή. Το αίτημα της Καμπούλ για επίσκεψη αφγανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή