Γερμανικές εκλογές: Η κόκκινη κάλτσα, η χίπικη χορωδία και το «Goodbye Lenin»

Γερμανικές εκλογές: Η κόκκινη κάλτσα, η χίπικη χορωδία και το «Goodbye Lenin»

Τα αρνητικά σποτ των δύο μεγάλων κομμάτων είχαν για άλλη μία φορά την τιμητική τους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προεκλογικά σποτ έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν απέφυγαν την αρνητική καμπάνια. Η Ενωση CDU/CSU επένδυσε πολύ στην τρομολαγνεία της συνεργασίας του SPD με το κόμμα της Αριστεράς, παρόλο που η πιθανότητα αυτή είναι ισχνή. Η εκστρατεία της «κόκκινης κάλτσας» (όπως υποτιμητικά αποκαλούνται οι πρώην κομμουνιστές) είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 1994 και επανήλθε ως κινδυνολογία για μια «αριστερή διολίσθηση» της χώρας. Η επιθετική απάντηση του SPD ήρθε με ένα φιλμ που δείχνει τον Λάσετ ως Μπαμπούσκα κούκλα, μέσα στον οποίο κρύβεται ο αντιπαθής στη χώρα εκλεκτός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, και ακόμη πιο μέσα ένας σκληροπυρηνικός καθολικός συνεργάτης του Λάσετ, ο Νατανιέλ Λιμίνσκι, ο οποίος πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες είχε ταχθεί κατά της ομοφυλοφιλίας και των προγαμιαίων σχέσεων. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολινο

Ισως το πιο επιτυχημένο σποτ στη συζήτηση αυτή ήταν εκείνο του Die Linke, με αντιστροφή της ταινίας «Goodbye Lenin», στο οποίο ένας ναυαγός επιστρέφει μετά 16 χρόνια διακυβέρνησης Μέρκελ στη Γερμανία. «Λοιπόν, τι έγινε με την τρύπα του όζοντος, με τα πενιχρά επιδόματα του μεταρρυθμιστικού πακέτου Hartz IV;» ρωτάει τους φίλους του, που δεν έχουν να του απαντήσουν κάτι ελπιδοφόρο. «Τώρα όμως μπορείς να παραγγείλεις τα ψώνια σου και ο διανομέας σ’ τα φέρνει με ποδήλατο», ψελλίζει μια από την παρέα, σε άλλη μία έμμεση καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στην gig economy. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «Κ»: Μετά τη Μέρκελ, τι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φαντάζει μάλλον αισιόδοξη η εκστρατεία των Πρασίνων, που είναι ένα χαρωπό μιούζικαλ με αστείους στίχους κι αιχμηρές αναφορές στην καθυστερημένη ψηφιοποίηση της Γερμανίας και στη συνεχιζόμενη χρήσης φαξ. Αν και η Αναλένα Μπέρμποκ είναι η υποψήφια καγκελάριος, το σποτ καταλήγει με τον εσωκομματικό της αντίπαλο Ρόμπερτ Χάμπεκ στο πλάι της, απόδειξη ότι η επιλογή της ήταν τελικά πολύ αδύναμη και ότι τα μαχαίρια θα βγουν αύριο βράδυ στο κόμμα για τη χαμένη ευκαιρία μιας πράσινης πρωτιάς.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή