Βολές κατά Μπάιντεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Βολές κατά Μπάιντεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Πυρά εκ δεξιών και εξ αριστερών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταυρούμενα πυρά δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα με το Μεξικό, μετά την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων Αϊτινών μεταναστών να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του επέλεξε να υιοθετήσει την πολιτική Τραμπ, διατάζοντας τη βίαιη απώθησή τους, εγκαινιάζοντας μαζικές απελάσεις Αϊτινών και σχεδιάζοντας τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και ταυτοποίησης στον ναύσταθμο του Γκουαντάναμο στην Κούβα για Αϊτινούς αιτούντες άσυλο.

Οι εικόνες Αμερικανών εφίππων συνοριοφυλάκων να μαστιγώνουν με τα χαλινάρια των αλόγων τους πανικόβλητους πρόσφυγες στο Τέξας προκάλεσαν διεθνή σάλο και αντιδράσεις στις τάξεις των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, στελέχη του οποίου ζητούσαν στα μέσα της εβδομάδας την αναστολή των πτήσεων επαναπροώθησης. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει την πολιτική ξενοφοβίας και μίσους του προέδρου Τραμπ, η οποία αντιβαίνει στην προσφυγική μας νομοθεσία». Παρότι ο Τζο Μπάιντεν διατήρησε το προεδρικό διάταγμα Τραμπ, το οποίο επικαλείται την υγειονομική κρίση και επιτρέπει τις απελάσεις – εξπρές παράτυπων μεταναστών, χωρίς δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου, μεγάλος αριθμός από τους περίπου 14.000 Αϊτινούς στο Τέξας εξασφάλισε προσωρινές άδειες παραμονής. 

Τη Δευτέρα, 26 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες κατήγγειλαν τον πρόεδρο Μπάιντεν για την ελλιπή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, καλώντας τον Λευκό Οίκο «να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία της Αμερικής, την αποκατάσταση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα». Συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, όπως το δίκτυο Fox News και ο αμφιλεγόμενος σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον, έσπευσαν να προωθήσουν θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες το κύμα προσφύγων από την Αϊτή αποτελεί μέρος ευρύτερου παγκόσμιου σχεδίου αντικατάστασης του πληθυσμού λευκών προτεσταντών στις ΗΠΑ με μαύρους και ισπανόφωνους.
Ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή είχε πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν για την ανάγκη χρονικής επέκτασης του καθεστώτος προστασίας που απολάμβαναν περίπου 150.000 ήδη ευρισκόμενοι στις ΗΠΑ Αϊτινοί πολίτες. Ρεπουμπλικανοί, αλλά και ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες, έχουν επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη δημιουργία εντύπωσης ότι τα σύνορα προς τις ΗΠΑ είναι ανοικτά. Μεταξύ των επικριτών του προέδρου συγκαταλέγεται και ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τέξας, Χένρι Κουεγιάρ, ο οποίος είπε την Τετάρτη μιλώντας στο δίκτυο ABC ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια της «μεταναστευτικής επέλασης» και αρνήθηκε να υιοθετήσει προτάσεις νομοθετών για ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης, απειλώντας τις ελπίδες επανεκλογής Δημοκρατικών βουλευτών σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες στις επαναληπτικές εκλογές του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή